Mesterségek

2021.01.31. 14:30

Kényelmünk ügyes megalapozói – Keresik a cégek a kárpitosokat

A kárpitos szakmát többségben kézi munka, kisebb mértékben gépesítés, digitalizáció jellemzi. A kárpitos szövettel, bőrrel látványossá, különféle tartószereléssel, rugózattal, párnázó anyagokkal kényelmessé teszi a bútorokat, belső tereket, járműveket – olvasható a szakma leírásában.

Majer Tamás

Csurgai-Horváth Ágnes az Árpád Technikum és Szakképző Iskola oktatója

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kárpitosképzés – csakúgy, mint az asztalos, vagy éppen a hosszabb ideig tartó faipari technikusi képzés – a fa- és bútoripari ágazat része. Közös bennük, hogy művelői, ismerői alkotó, kreatív munkával hoznak létre használati tárgyakat, amelyek rendkívül gyakran kifejezetten hétköznapi, a kényelmünket szolgáló tárgyak, így aztán nélkülözhetetlenek. Munka után leheveredni a fotelbe, hogy sört igyék, aki azt szereti, vagy átkarolni a kanapén a kedvest, aki őt szereti, no, mindehhez a kárpitos előzetes munkája is kell: hogy szép, kényelmes, biztonságos legyen az az ülőgarnitúra alattunk.

Csurgai-Horváth Ágnessel, az Árpád Technikum és Szakképző Iskola oktatójával beszélgettünk. Ágnes faipari mérnök tanár, a kárpitosokat oktatja az Árpádban, egyébként saját vállalkozása is van, sok régi bútort újít fel. Elmondta, a hároméves kárpitosképzés faipari alapozóval kezdődik: – Az első évben a kárpitosok és az asztalosok ugyanazt tanulják.

Az első év végén teszik le az ágazati alapozó vizsgát. Ezután döntik el, asztalosok vagy kárpitosok lesznek. Mindkét szakmának követelménye a pontosság, a precizitás, kell a térlátás, a szépérzék is – mondta.

Arról is érdeklődtünk nála, összeér-e valahol a kárpitos és a szabó szakma. Nos, a varrás azért közös pont, de egész más a két mesterség.

– A kárpitosok is tanulnak finom varrásokat, de teljesen más anyagokkal dolgozunk, bőrrel, vastag szövetekkel, ehhez erő kell. A kárpitosok varrógépei is erősebb, nagyobb gépek, mint a szabóké – mondta.

Csurgai-Horváth Ágnes az Árpád Technikum és Szakképző Iskola oktatója
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kárpitosok képzése során egy hét elméletet egy hét gyakorlat követ. Egy gyakorlati nap az iskolában, négy a gyakorlati helyen, műhelyben, üzemben történik.

Csurgai-Horváth Ágnes kifejtette, az iskolai képzés három éve után – hiszen olyan sokrétű a kárpitos szakma, olyan sokféle anyaggal dolgoznak – a diákoknak dönteniük érdemes, hogy mire szakosodnak: járműkárpitozás, felújítás, új bútor készítése; említett meg néhány irányt. Attól is függ, hogy hol tudnak elhelyezkedni.

– Keresik a kárpitosokat. Nagyon sokszor keresnek meg, hogy küldjek végzősöket – mondta el nekünk az oktató; Fehérváron és környékén is több helyen foglalkoztatnak kárpitosokat, nem beszélve a saját műhely nyitásának lehetőségéről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában