Minél több embert megszólítani

2021.02.22. 17:30

Az új sárbogárdi rendőrkapitány kiemelten fontosnak tartja a bűnmegelőzési munkát

Kovács Ferenc közel harminc éve rendőr, az elmúlt hét évben a móri kapitányságot vezette. Februártól azonban már a Sárbogárdi Rendőrkapitányság élén védi a közrendet.

Majer Tamás

Kovács Ferenc célja, hogy a kapitánysága területén élő lakosság biztonságban érezze magát, biztonságban teljenek a mindennapjai Fotó: NN / FMH

Fotó: NAGY NORBERT

Anno, miért lett rendőr?

- Ezt egy mondatban meg tudnám fogalmazni: mindig is érdekelt, már egész fiatal koromban, talán már gyerekkoromban is, és ez megmaradt. Aztán a honvédség, a sorkatonaság után egy évvel – egy évet még maradtam a honvédségnél -, eldöntöttem, hogy akkor beadom a jelentkezést a székesfehérvári rendőrkapitányságra. Ez 1992. szeptember elsején történt. Körzeti megbízottként, közterületi rendőrként kezdtem. Ezt az elhatározásomat közel 30 év távlatából is nagyon jó döntésnek tartom. Közben elvégeztem a rendőrtiszti főiskolát, majd a jogi egyetemet Pécsett. A körzeti megbízotti munkám után különböző beosztásokba kerültem. A közrendvédelmi osztályon kezdtem, az első tiszti beosztásom főelőadó volt. Utána visszakerültem a körzeti megbízotti alosztályra, alosztályvezető-helyettesnek, majd 2006. január elsejétől a közlekedésrendészeti osztályt vezettem Székesfehérváron 8 évig. Ezt követően 2014. február elsejétől kerültem a Móri Rendőrkapitányságra mint kapitányságvezető.

A Móri és Sárbogárdi járásban nagyot esett a bűncselekmények száma

Mekkora a sárbogárdi kapitányság területe?

- A Sárbogárdi Rendőrkapitányság 12 települést foglal magába, Sárbogárd várost, Cece nagyközséget és 10 községet. Területe nagy, körülbelül másfélszerese a Móri járásnak. A rendőrkapitányságon kívül kettő rendőrőrsünk van, egy Cecén és egy Sárkeresztúron.

Kovács Ferenc célja, hogy a kapitánysága területén élő lakosság biztonságban érezze magát, biztonságban teljenek a mindennapjai Fotó: NN / FMH

Mik a kihívások?

- Minden új munka, új hely kihívás. Kapitányságvezetőként a cél ugyanaz, mint Móron, a móri kapitányság vezetőjeként az volt, hogy a területen élő lakosság biztonságban érezze magát és teljenek a mindennapjai. A cél itt is ugyanaz, legfeljebb az odavezető út, ami kissé eltérő lehet, hiszen nincs két egyforma járás, nincs két egyforma település. Jelenlegi megbízatásom elején az a feladatom, hogy minél alaposabban megismerjem a települések sajátosságait, felmérjem az esetlegesen ott jelentkező problémákat, hogy azokra megfelelően tudjunk reagálni. Felkerestem valamennyi polgármestert, törekszem arra, hogy a településekkel a lehető legszorosabb együttműködést alakítsuk ki, hiszen ez alapvető feltétele a jó közbiztonságnak. Egy jól működő kapitányságot vehettem át Budavári Árpád rendőr ezredes úrtól, ahol nagyszerű és elhivatott szakemberek dolgoznak. Bizonyára lesznek olyan kérdések, amelyekhez én másként közelítek, de alapvető változásokat nem tervezek, nincs rá szükség.

Eltérő sajátossággal bírnak a Móri és a Sárbogárdi járás települései. Másféle bűncselekményeket kell itt megelőzni?

- Alapvetően más típusúakkal nem kell számolni, a bűnmegelőzési tevékenységet pedig kiemelten fontosnak tartom, azt mindig az aktuális helyzethez igazítjuk majd, igyekszünk minél több embert megszólítani. A településeket nem érdemes egymással öszszehasonlítani, főleg nem a közbiztonság vonatkozásában. Inkább azt gondolom, hogy a községeket önmagukhoz kell viszonyítani egy hosszabb időintervallum figyelembevételével. Ebben az összefüggésben elmondható, hogy a Móri és a Sárbogárdi járásban is komoly csökkenés látható a bűncselekmények számában.

Mi ennek az oka? A rendőri munka vagy az emberek mentalitása változott?

- A közbiztonság alakulását rengeteg tényező befolyásolja, annak nagyok sok együttműködője van. Természetesen a rendőrség és a polgárőrség szerepe hangsúlyosan jelenik meg. Az elmúlt időszak közös munkájának eredményeképpen kiegyensúlyozott közbiztonságot tapasztalhatunk a Sárbogárdi járásban is, és ahonnan jöttem, a Móri járásban is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában