Frissen Fejérből

2021.07.26. 11:00

Büszkék lehetnek a cecei dinnyére

Ételek, helyi termények, a lecsó, a paprika, de legfőképpen a dinnye volt a középpontja a július 24-i cecei közösségi rendezvénynek.

Majer Tamás

Csodás dinnyealkotásokat kreált Tanács Attila ételszobrász

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Természetesen zenés és táncos előadások, koncertek és gyerekfoglalkoztatók is helyet kaptak a művelődési ház udvarán. Felléptek mások mellett a cecei székhelyű Tehetség Művészeti Iskola diákjai. Vajai-Kovács Viktória művelődésszervezőtől tudjuk, rekordszámú csapat nevezett az idei lecsófőzésre, összesen 15 sokfős társaság.

No de a dinnye! A harmadik cecei dinnyenap és lecsófesztivál vendége, kiállítója volt Tanács Attila ételszobrász. Minden olyan, a konyhákban megtalálható alapanyagból készít szobrot, kompozíciót, amely erre alkalmas. A dinnye egyébként a rostozata és a víztartalma miatt munkás, de ezt nem bánja. Öröm a zöldségek és a gyümölcsök szezonját követve mindig kicsit más anyaggal dolgozni.

Csodás dinnyealkotásokat kreált Tanács Attila ételszobrász
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Az étel szobrászata egy keleti művészeti ág, ami Európában még kevésbé elfogadott vagy ismert vagy szeretett – mondta az alkotó. – Esküvők során, magasabb szintű rendezvényeknél egyre többet alkalmaznak minket – tette hozzá. – Nem kizárólag az a cél, hogy éppen dinnyét faragjunk, hanem az, hogy megtanuljunk bánni a színekkel, a formákkal, az eszközökkel – mondta Tanács Attila, aki szerint például ha egy szakács ételszobrászkodik, általa kreativitást tanul és esztétikai érzéket fejleszt.

– Ez a nap ünnepély, a paprika és a dinnye ünnepélye. Ha megkérdezünk tíz nem cecei embert, szerintem tíz emberből kilenc inkább a dinnyét köti Cecéhez. Messze földön híres a cecei dinnye, az egész Dunántúlon forgalmazzák. Méltán lehetünk büszkék rá. – mondta Fazekas Gábor polgármester beszédében. Alapvetőn a cecei dinnyetermelőket és munkájukat méltatta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában