Frissen Fejérből

2021.11.02. 07:10

Szülőföldből anyaföldbe – Ismét Csókakőre látogattak a búcsiak

A felvidéki Búcs település delegációja minden évben ellátogat Csókakő temetőjébe, hogy a mindenszentek idején díszbe öltözött temető és kápolna között fejet hajtsanak a búcsi katonák síremléke előtt.

Palocsai Jenő

Csípős hideg és meleg vendégszeretet fogadta a felvidéki megemlékezőket a csókakői temetőben

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A második világháború vérzivataros időszakában Csókakő és Zámoly között egymást váltották a német és orosz alakulatok, rettegésben tartva és kifosztva a lakosságot. Egyszer a németek jelentős csapást mértek az oroszokra, akik egy maroknyi magyar katonán álltak bosszút a falu határában. Mivel az őket lemészároló orosz katonák elvették az azonosítóikat, ezért a csókakői lakosok úgy temették el őket, hogy a 42 névtelen katona felirat került fel a közös sír fejfájára.

Nemrégiben a Csókakői Szent Donát Borrend barangolásai során Búcson is járt, és a kezdeti kapcsolatból szoros barátság lett. Így derült fény arra is, hogy nem eltűntek a búcsi szülőföldjükről induló katonák, hanem meghaltak a hazáért és elpihentek az anyaföldben.

Azóta minden évben hol nagyobb, hol kisebb delegáció érkezik a csókai temetőbe. A veszteségeken már nem lehet csökkenteni, hiszen gyermekek maradtak árvák, anyák váltak özveggyé vagy gyermektelenné, de mégis megnyugvást hozott a búcsiaknak az, hogy fiaik megkapták a végtisztességet és hogy a harcok utáni évtizedekben is minden héten került új virág a közös sírra, sőt, egy 42 alakot ábrázoló fából ácsolt emlékmű is készült a tiszteletükre. A Vértesalja Gyermekei és a helyi önkormányzat hófehér Krisztus szobrot állított a sír peremére, mely előtt a hasonlóan vakító hazatérő katona szobra térdel, levetett sapkával.

Csípős hideg és meleg vendégszeretet fogadta a felvidéki megemlékezőket a csókakői temetőben
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A sírt és az új szoborcsoportot a delegáció tagjai megkoszorúzták, majd a búcsi Nagy Zsolt református lelkész meg is áldotta azt.

Később a küldöttség megkóstolhatta a csókakői ízeket, a házi sajtoktól kezdve az Ezerjó boron át egészen a pogácsáig és almáspitéig. Utóbbiakat a búcsiakat mindig vendégül látó Bognár Mónikának köszönhették a felvidékiek és csókaiak egyaránt.

A Nagy Zsolt lelkész által vezetett, a covid miatt idén csak maroknyi megemlékezők csapata ellátogatott a folyamatosan épülő várba is és megtekintették az idén felavatott új Rákóczi szobrot és persze a fából faragott, őrbódé alatt strázsáló Kárpátok őre előtt is fejet hajtottak, majd továbbmentek, mert Búcs testvértelepülésén, Zámolyon már nagyon várták őket, különösen azért, hogy az új zámolyi református lelkésszel találkozzanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában