Összefoglaló

2021.12.29. 08:00

Lepsényi bántalmazás, Mancz utcai állapotok, hős megyei mentősök - Ezeket olvastátok szeptemberben

Mutatjuk a szeptemberi hónap legolvasottabb cikkeit!

feol.hu

1. Kivédte a kiszámíthatatlant – Így kerülte el a sofőr a frontális ütközést a 62-esen

Döbbenetes dolgot rögzített egy autó fedélzeti kamerája a 62-es főúton szeptemberben. Egy piros kamion állt a kanyarodási sávban, hogy felhajthasson az M7-es autópályára, azonban, mintha észre sem vette volna a fekete autót, egyszerűen csak megindult. A lendületben lévő autó sofőrje hihetetlen reakcióidőről adott tanúbizonyságot, mikor hirtelen elrántotta a kormányt jobbra, hogy kivédje a frontális ütközést

 

2.  12 éves kisfiút bántalmaztak Lepsényben 

A fiatal fiú törvényes gyámja, aki egyben a nagymamája is, Nikolics Vilmosné azzal a sajnálatos hírrel kereste meg lapunkat, hogy elmesélje, mi történt az unokájával. Elmondása alapján szerda délután 14 órakor Martin visszaindult az iskolába ebédelni, ahol négy lebukott, idősebb iskolatársa nekiesett az intézmény ebédlőjében. Miután a kisebb testvérei hazasegítették, családjának elmesélte a történteket, miszerint ütötték és rugdosták. Alig volt már magánál, amikor a konyhában dolgozó hölgy fenyegetésére, hogy odahívja az igazgatónőt, ha nem fejezik be a bántalmazását. Az ügyben később eljárás is indult. 

 

3.  Szeméremsértés egy fehérvári autóbuszon 

A rendelkezésre álló adatok alapján a férfi 2021. augusztus 10-én 21 óra 5 perc és 21 óra 30 perc közötti időszakban Székesfehérváron, a Budai úton közlekedő 22-es éjszakai buszjáraton szeméremsértő módon viselkedett.

 

4. Tíz éve küzd Balázs a rejtélyes betegséggel

Balázs kicsi, csenevész, de egészséges gyermekként látta meg a napvilágot, s 9 éves koráig nem is voltak gondjai. 2012-ben kezdődött betegsége története. Anyukája egy torokfájás miatt vitte el a háziorvoshoz, ahol megemlítette, amit az osztályfőnök mondott: szerinte ugyanis a gyerek bőre sárga volt. Gyors vérvétel következett, melynek eredménye komoly eltéréseket mutatott. Volt szó arról, hogy leukémiás, majd pedig később az, hogy valamilyen más, autoimmun betegsége van. Vérrendszeri betegséggel kezelték Balázst ezután, s rendszeresen kapta a gyógyszert és a szteroidokat, vitaminokat, hogy jobban legyen. Rendszeresen volt rosszul, szédült, fáradt volt, a gyógyszerektől pedig hízásnak indult. Az iskolából „kikopott”, magántanulóként fejezte be a nyolc osztályt, amihez nagy erő kellett a sok rosszullét közepette. És nem volt elég, hogy ezekkel a tünetekkel és a rejtélyes betegséggel kellett küzdenie, de még azzal is, hogy alig akarták neki elhinni a közösségben, hogy valóban nincs jól.  A kálváriájuk 2019 nyarán vett fordulatot, egy következő csontvelő-mintavétel után. Ezt pedig már Balázs legfrissebb ambuláns kezelőlapjáról idéztük: „paroxysmalis nocturnalis haemoglobinuria”. Ez az a bizonyos PNH-betegség, amellyel így nevet kapott a 10 éven át kutatott betegség, és amellyel sajnos beigazolódott, Balázs nemhogy nem szimulált, de nagyon komoly terhet kapott a vállára, életére.

 

5. Emberségből jelesre vizsgáztak a Fejér megyei mentősök

Egy Fejér megyei kisfiú rollerezés közben elesett és nyílt törést szenvedett. El sem tudjuk képzelni mekkora fájdalmat érezhetett és mennyire megijedhetett, egészen addig, amíg meg nem érkeztek a hősök, akik jelen esetben két mentős férfi voltak, akik türelemmel, odaadással és egy kis humorral nyugtatták meg a kisfiút. Az apuka nyílt levélben mondott köszöntet a mentősöknek a közösségi hálón. 

 

6. Durván egymásnak esett két férfi Fehérváron 

A vádirat szerint 2021. június 13-án este hét óra körül a 40 éves móri és a 22 éves sárkeresztúri férfi a belváros egyik bevásárlóközpontja előtt szóváltásba keveredett. Az idősebb elkövető meglökte a fiatalt, aki elesett, majd kölcsönösen ütni kezdték egymást, a földre estek, és ott tovább dulakodtak. A cselekményüket több arra járó személy észlelte, egy járókelő meg is próbálta őket szétválasztani. Az idősebb férfi még azután is tovább bántalmazta a fiatalabb terheltet, miután az a földön maradt. 

 

7. Nem bírják tovább a Mancz utcában élők

Csendesen indult, de rövid idő alatt zajossá vált a 2. számú választókörzet pandémia utáni első lakossági fóruma. A megjelentek többsége a Mancz János utcában kialakult tarthatatlan helyzetre panaszkodott, amelyet a néhány éve megjelent, a környéken lakást bérlő cigány kisebbség viselkedése okoz. A felszólalók elmondták, főként a játszótéren és környékén rendszeres az éjszakai hangoskodás, állandó a szemetelés, tönkretették a játszóteret, zaklatják az ott élőket.

 

8.  Jelentős változás Szabadbattyánnál 

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint a 7. számú főút Szabadbattyán belterületi részén a Nádor-csatorna felett új közös közúti és kerékpáros híd épül. A beruházás miatt az érintett szakaszon várhatóan 2021. szeptember 21-től egészen 2022 április végéig megváltozott forgalmi rendhez kell alkalmazkodniuk az arra közlekedőknek - számoltunk be róla.

A változások idején más útvonalat használhatnak majd a személygépjárművek és a 7,5 tonnánál kevesebb össztömegű teherautók, és mást az ennél nehezebb járművek. Előbbiek, valamint a tömegközlekedési eszközök Szabadbattyán belterületén a Sárvíz Nádor-csatorna területén kiépített terelőúton, valamint ideiglenes hídon haladhatnak. Ezen a szakaszon a munkálatok ideje alatt az autósokat egy sávon engedik váltakozó irányba, a közlekedést pedig jelzőlámpa segíti majd.

 

9. Vízpótlás a zámolyi tározóból 

Korábban már eldöntött tény volt, hogy amint lehet, lehalásszák a zámolyi víztározót, majd utána vizét tovább engedik a Velencei-tó felé. Szeptemberben annyi történhetett meg, hogy valóban elkezdték leengedni a zámolyi tározót, de egyelőre csak részlegesen, a szomszédos pátkai tározóig engedik a vizet, ugyanis tanácsos megvárni, amíg a levegő ­– és a víz – tovább hűl, azzal javul a minősége. 

 

10. Két megyei szakdolgozót is elismertek az egészségügyi kongresszuson

Szeptember 2-4. között a Balatonparti városban tartják a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a MESZK VIII. Szakdolgozói Tudományos Kongresszusát, melyen  két Fejér megyei szakdolgozó is elismerésben részesült. Fodor Szilvia, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház ápolási igazgató helyettese MESZK-ért díjat, Erdély–Franyó Anna, dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház és Rendelőintézet ápolási igazgatója MESZK Szakmai Díjat kapott. Erdély-Franyó Anna 1990 szeptemberétől kezdte szakmai pályafutását a Szent Pantaleon Kórházban, 2016 óta az intézmény ápolási igazgatója. 22 éve tagja a kórházi menedzsmentjének. Munkája mellett 20 évig tanított. Ápolásvezetőként a koronavírus járvány ideje alatt részt vett az operatív szintű járvánnyal kapcsolatos tevékenységek szervezésében is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában