Segíthet a videó

2022.01.04. 12:00

Büntetőfékezés, de milyen áron? A rendőrség válaszol!

Korábban lapunkban is beszámoltunk arról, hogy több autós Székesfehérváron is tapasztalta már a különösen balesetveszélyes, úgynevezett büntetőfékezést. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság segítségét kértük azért, hogy tisztábban lássuk, értsük ezeket a helyzeteket.

Baráth Eszter

A jogsértés miatt akár szabálysértési vagy büntetőeljárás is indulhat az elkövetővel szemben

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A rendőrség tájékoztatása szerint általánosságban elmondható, hogy a büntetőfékezéses esetek jellemzően a városokon kívül, az autópályákon és a főútvonalakon gyakoribbak. Ugyanakkor kérdésünkre elmondták, abban az esetben, ha egy büntetőfékezés a hatóság tudomására jut, a hatóság eljáró tagja észleli, vagy egy közlekedési baleset helyszínén folytatott szemle alapján megállapítja, akkor a jogsértés miatt szabálysértési vagy büntetőeljárás indul az elkövetővel szemben. 

Tapasztalataik alapján a büntetőfékezés miatt feljelentést tevő személyek gyakran videófelvételeket juttatnak el a rendőrséghez, amelynek tartalmát a hatóság elemzi és értékeli. Az eredményektől függően és az összegyűjtött egyéb bizonyítékok alapján indulhat eljárás a jogsértő személlyel szemben, de a videón látottak alapján el is utasíthatják a feljelentést – derült ki válaszukból. 

A rendőrség munkatársai a megye közútjain rendszeresen tartanak közlekedésrendészeti ellenőrzéseket, amelyek elsődleges célja, hogy biztonságosabbá váljon a közlekedés, csökkenjen a balesetek száma, és megelőzzék a szerencsétlenségeket. 

Ugyanakkor a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy a közlekedésbiztonsági helyzet javulása nagyban függ a közlekedők önkéntes jogkövetésétől!

A témában írt korábbi cikkünket IDE kattintva tudja elolvasni!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában