Van fa, amely már kinőtte

2022.02.20. 07:05

A gyökérzet utat tört magának, avagy felszedték a veremrácsokat a fehérvári gömbkőrisekről

A fákat körülvevő veremrácsok helyén immár bazalt kavicsburkolat található.

FMH

A kavicsburkolat nem gátolja az erősödést

Forrás: Simon Erika

Persze ideiglenesen. Az 1998-ban ültetett gömbkőrisek ugyanis a legtöbb helyen már kinőtték a rácsaikat, ahogyan a gyökérzetük növekedett, s egyre inkább megemelte az azt korlátozó készítményt.

 

„A fák gyökérrendszere az épített környezetben nem úgy nő, mint egy erdőben. A rácsok belső fele pedig elérte már a gyökérnyaki részt. Volt olyan fa is, melynél már bele is nőtt a gyökérnyak a rácsba, ezért volt szükséges ez a munka” – indokolták Székesfehérvár városi portálján. A faveremrácsok alapvetően védik a fák gyökérzónáját, miközben a burkolattal egy szintbe helyezve járható felületet biztosítanak a fák közvetlen közelében. Azzal, ahogyan a fa növekedett, a rács nemcsak neki, de a közlekedőknek is veszélyt jelentett a síkból kiemelkedve.

 

Helyettük most geotextíliára tett bazaltkő került a városgondnokság szakemberei által. Ez a kavicsburkolat nem gátolja a fák további erősödését és a csapadékvíz talajba jutását, ugyanakkor megszünteti a botlásveszélyt, és hozzájárul az egységes belvárosi arculat fenntartásához is – szögezik le a honlapon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában