Tisztelet a hősöknek

2022.10.21. 07:30

Ünnepi megemlékezések Fejér megyében

V. Varga József

"Igazak" megemlékező műsor a Városháztéren

Forrás: FMH-Archív / NN

Október 21. (péntek)

   Csákberény, 17 óra: Megemlékezés a katolikus templom udvarán található kopjafánál. Brunner Vilmos református lelkész ünnepi gondolatai, majd az emlékezés virágainak elhelyezése. Az Alba Regia Művészeti Alapiskola néptáncos fiataljainak műsora a művelődési házban. 

   Csór, 10 óra: Megemlékezés a művelődési házban. A Mátyás Király Általános Iskola diákjainak és a Csóri Csuka Népdalkör műsora. Koszorúzás a Történelmi emlékparkban.

   Csősz, 16 óra: Ünnepi megemlékezés a szoborkertben. Az általános iskola diákjainak műsora.

   Dég, 17 óra: Megemlékezés a Dr. Kovács Pál Általános Iskola színháztermében. Beszédet mond Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője. Az intézmény 8. osztályos diákjainak műsora. Koszorúzás a Béke téri emlékműnél. 

   Felcsút, 17 óra: Megemlékezés a faluházban. Wittner Mária: „Hűség mindhalálig. Azért harcoltunk, hogy szabadságban éljünk!”

   Iszkaszentgyörgy, 14 óra: Megemlékezés és koszorúzás a Kossuth téri kopjafánál. Beszédet mond Gáll Attila polgármester. Közreműködnek az általános iskola diákjai és az Iszkaszentgyörgyi Nótakör. 

   Jenő, 16 óra: Ünnepi megemlékezés az emlékparkban.

   Kápolnásnyék, 17 óra: Megemlékezés és koszorúzás a művelődési házban. Beszédet mond Valkai Lénárd, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium igazgatója. Közreműködnek az intézmény 9.a osztály dráma tagozatos diákjai.

   Lepsény, 17 óra: Megemlékezés a művelődési házban. A Fekete István Általános Iskola színjátszó tagozatos diákjainak műsora. 17.45 óra: Koszorúzás az 1956-os kopjafánál.

   Sárbogárd, 18 óra: Ünnepség a városháza dísztermében és koszorúzás a Hősök terén. Közreműködnek a Petőfi Sándor Gimnázium tanulói. Beszédet mond Sükösd Tamás polgármester.

   Sárosd, 11 óra: Megemlékezés és koszorúzás a kápolnakertben, az 1956-os emlékműnél. Közreműködnek a Farkas Gyula Általános Iskola és Óvoda diákjai és óvodásai. 

   Sárszentmihály, 10.30 órától: Ünnepi megemlékezés. 10.30 óra: Virágok elhelyezése és néma koszorúzás a Hősök szobránál. 10.40 óra: Zászlós átvonulás a községháza udvarába. 10.50 óra: Krutzler Gergő tangóharmonika művész előadása. 11 óra: Óber Andrea polgármester beszéde. 11.05 óra: A Zichy Jenő Általános Iskola műsora. 11.40 óra: Ünnepi képviselő-testületi ülés a közösségi ház nagytermében. Díszpolgári cím adományozása, valamint a címhez járó címeres aranygyűrű átadása.

   Sukoró, 12.30 óra: Emlékműsor az iskola aulájában. Koszorúzás a kopjafánál.

   Szabadbattyán, 11 óra: Megemlékezés nemzeti ünnepünkön a Batthyány Lajos Általános Iskolában.

   Szabadbattyán, 17 óra: „Emlékezzünk együtt!” Megemlékezés a községházánál, az 1956-os emlékműnél. Ünnepi műsor. Beszédet mond Szabó Ildikó polgármester. Koszorúzás.

   Tác, 17 óra: Megemlékezés a Gorsium Általános Iskola előtti parkban. Horváth Tamás polgármester köszöntője. Az iskola tanulóinak műsora. Gyertyagyújtás az emlékműnél.

   Úrhida, 11 óra: Ünnepi megemlékezés. A Géza fejedelem tagiskola diákjainak műsora az önkormányzat nagytermében. Közös koszorúzás az 1956-os emlékműnél.

   Vértesacsa, 17 óra: Ünnepi műsor a közösségi ház és könyvtárban. Közreműködik a Reményik Sándor Református Általános Iskola 7. osztálya.

 

   Október 22. (szombat)

   Gárdony, 15.30 óra: Ünnepi megemlékezés. A Művelődésügyért és Gárdony Városáért kitüntető címek átadása a városházán. Közreműködik Kiss G. László és Kiss Márton jazz előadóművészek. 17 óra: Koszorúzás a Hősök parkjában. Beszédet mond Tóth István polgármester. Közreműködik Tárnok Ákos és Kossa Benedek (Kákics Kulturális Egyesület).

Székesfehérvár, 10 órától: Forradalmi séta a Belvárosban. Csurgai Horváth József 1996-os „Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.” – Az 1956-os forradalom Székesfehérvárott című kötetének nyomán belvárosi sétát szervez a Tourinform Iroda. A séta során a résztvevők együtt keresik fel azokat a helyszíneket, ahol az 1956-os fehérvári események zajlottak. Az elbeszélések és a publikáció alapján az események érintették a városházát, a Fejér Megyei Néplap szerkesztőségét és a Székesfehérvári Nyomda épületét is. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

   Október 23. (vasárnap)

   Baracs, 11 óra: Megemlékezés a templomosi temetőben. Köszöntőt mond Várai Róbert polgármester. Koszorúzás Farkas István sírjánál.

   Bicske, 9 óra: Megemlékezés a Petőfi Művelődési Központban. Beszédet mond Németh Balázs újságíró. A Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola műsora. A Bicskéért elismerő oklevél átadása. Koszorúzás az Emlékezés virágánál. Közreműködik a Bicskei Fesztivál Fúvószenekar.

   Csákvár, 17 óra: Megemlékezés a Floriana Könyvtár és Közösségi Ház színháztermében. Beszédet mond Illés Szabolcs polgármester. „Benned él a magyarság!” – zenés irodalmi összeállítás Pelsőczy László színművész és énekművészek közreműködésével. Koszorúzás a Szabadság téri emlékműnél. 

   Dunaújváros, 9 óra: Megemlékezés és koszorúzás az 1956-os temetői kopjafánál. A Széchenyi István Gimnázium diákjainak műsora. 11 óra: A Dunaújvárosért díj átadása a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában. A Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes műsora.

   Enying, 9 óra: Megemlékezés a művelődési házban. Beszédet mond Viplak Tibor polgármester. A Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola diákjainak műsora. Koszorúzás az 1956-os kopjafánál és Povl Bang-Jensen emlékkövénél.

   Füle, 16 óra: Megemlékezés a Trianon-emlékműnél. (Esőhelyszín a művelődési ház.)

   Káloz, 15 óra: Megemlékezés és koszorúzás a világháborús emlékműnél. Az Őszikék Nyugdíjas Egyesület és a Szent István Általános Iskola 8. osztályos diákjainak műsora.

   Martonvásár, 10 óra: Ünnepség az Emlékezés terén. Beszédet mond Horváth Bálint alpolgármester. Közreműködnek: a Martonvásári Kiskamarakórus, a Beethoven Általános Iskola tanulói, a Martonvásári Fúvószenekar művészei, a Szent László Huszáregyesület. 11 óra: Somogyi Győző festőművész kiállítása a kiállítóteremben. Megnyitja: Konczos Tibor, a huszáregyesület szállásmestere.

   Mezőkomárom, 9.30 órától: Ünnepi megemlékezés. 9.30 óra: Szentmise a katolikus templomban. 10.30 óra: Koszorúzás a Hősök terén, az 1956-os emlékműnél.

   Mezőszentgyörgy, 15 óra: Megemlékezés és koszorúzás a községházánál. Az ünnepi műsort követően áhítat a református templomban, majd a Hungarikum együttes koncertje.

   Mór, 10.45 órától: Ünnepi megemlékezés az 1956-os emlékműnél, a Millenniumi parkban. 10.45 óra: Csendes főhajtás a forradalom móri helyszínén, a járási hivatal épületénél. 11 óra: Beszédet mond Fenyves Péter polgármester. Műsor a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjainak közreműködésével. Koszorúzás. 

   Polgárdi, 17.45 órától: Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából. 17.45 óra: Találkozás a városházánál. 18 óra: Fáklyás felvonulás az 1956-os emlékhelyre. 18.15 óra: A Széchenyi István Általános Iskola diákjainak műsora. Beszédet mond Nyikos László polgármester.

   Sárkeresztúr, 17 óra: Megemlékezés a Bella István Művelődési Házban.

   Székesfehérvár, 10 óra: Emlékezők ünnepe. Ünnepi előadás az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján. Helyszín: Városház tér. Emlékfoszlányok, pillanattöredékek, apró részletek a saját, megélt történelemből, amelyekből összeáll a nagy egész – az elmúlt évek legszemélyesebb ünnepi műsora az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára. Szereplők: Törsök Márta, Magony Imre, Csutorás Emma, Schneider-Zaj Ákos. Táncol: Lórodi Luca. Zenei vezető: Cserta Balázs. Koreográfus: Rovó Tamás és Tombor Tímea. Írta és rendezte: Matuz János.

   Velence, 10 óra: Megemlékezés a Hősök parkjában. Beszédet mond Gerhard Ákos polgármester és Sarf György önkormányzati képviselő, a kulturális és sportbizottság elnöke. Boros Zoltán színművész szavalata. A Velencéért Emlékérem átadása. Koszorúzás.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában