Frissen Fejérből

2023.01.20. 16:00

Százharminc gyermek énekelt együtt Lepsényben (videó, galéria)

A három település, Polgárdi, Lepsény és Sárosd összefogásával létrejött találkozó lepsényi állomása közel két és fél éves covidos kényszerpihenő után valósulhatott meg csütörtökön este.

Hajdú Marianna

A Lepsényi Fekete István Általános Iskola idén három kórussal képviseltette magát

Fotó: Hajdú Marianna /FMH

A szervezők, Kissné Révfalvi Andrea, Kiss Bernadett és Gabrieli-Kiss József 2017-ben álmodták meg a IV. Kiss József Gyermekkórus-találkozót, melyet néhai Kiss Józsefről, lepsényi és polgárdi ének-zene tanárról, édesapjukról neveztek el.

A lepsényi születésű Kiss József több ezer diákot nevelt, oktatott a zene szeretetére. Az ő nevéhez fűződik a polgárdi zeneiskola létrejötte is. Nem véletlen, hogy gyermekei tovább folytatva ezt a szép hagyományt szintén a gyermekek zenei nevelésére esküdtek.

A múlt év novemberére tervezett rendezvény némi csúszással, idén januárra tevődött át. Volt ebben egy kis szándékosság is, hiszen a táci illetőségű Fehér József karnagy és néptanító idén január 19-én ünnepelte a 96. születésnapját.

A Kiss családot nagyon régi zenei és lelki barátság és kölcsönös tisztelet fűzi a Fehér családhoz. A Gorsium Zeneiskola alapítói, a Fehér család tagjai évtizedek óta felkarolják a megye tanulóit, iskolájuk taglétszámát közel ezer főre növelve. A barátság és a megbecsülés jeleként a kórustalálkozó szervezői id. Fehér Józsefet kérték fel a rendezvény fővédnökének.

A IV. Kiss József Gyermekkórus Találkozó a Polgárdi Széchenyi István Általános Iskola alsó tagozatos énekkarának előadásával kezdődött
Fotós: Hajdú Marianna / FMH

Az idei találkozó, mondhatni, rendhagyó volt, hiszen az eddigi évekhez képest még három gyermekkarral gazdagodott.

Némethné Szabó Csilla igazgató köszöntő szavai után vette kezdetét a IV. Kiss József Gyermekkórus-találkozó, amely a Polgárdi Széchenyi István Általános Iskola alsó tagozatos énekkarának előadásával kezdődött. A Lepsényi Fekete István Általános Iskola idén három kórussal képviseltette magát: a 3. évfolyamosok, a 4. évfolyamosok csoportjával és a felső tagozatosok énekkarával. Mondhatni, Lepsény adta a gyermeklétszám kétharmadát.

A Sárosdi Farkas Gyula Baptista Általános Iskola és Óvoda haladó kórusának szíveket melengető hazafias dalai után igazi csemegének örvendezhetett a nagyérdemű. A hét fiúból álló Gorsiumi Srácok elnevezésű együttes erőteljes, tiszta négyszólamú hangzásával igazán lenyűgözte a közönséget. Mellettük fellépett még a Polgárdi Széchenyi István Általános Iskola felsős énekkara és a Lepsényi Fekete István Általános Iskola felsős énekkara.

A műsor vége felé a kórusok közösen énekelték a Mi vagyunk a grund című dalt. A közel 140 gyermektorokból felcsendülő dallam nagy ovációt váltott ki. Mikor már azt hittük, ezt nem lehet felülmúlni, a kórusok és a közönség együtt énekelve köszöntötték id. Fehér József tanár urat, ajándékokkal, szeretettel halmozva el az idős mestert. Megható és csodálatra méltó szavakkal, hihetetlen szellemi frissességről tanúskodva köszönte meg a tanár úr ezt a csodálatos gesztust, majd meg is énekeltette a gyerekeket.

A lepsényi Fekete István Általános Iskola tornatermére kitehették volna a "Megtelt" táblát, annyian akarták meghallgatni a gyerekek előadását
Fotós: Hajdú Marianna / FMH

A találkozó végére a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdallal tették fel a pontot, a fellépők és a közönség így búcsúzott el egymástól. A több mint két teljes órát túllépő koncert igazi felüdülésként hatott, s valódi, elérhető jövőképet volt képes elénk festeni: így is lehet igényesen, értéket teremtve eltölteni egy estét.

Az est karnagyai Kiss Bernadett, Kissné Révfalvi Andrea és Gabrieli-Kiss József voltak, Izinger Attila zongorán, Kiss Zsolt szaxofonon, Bíró Zsombor gitáron, Kulcsár Zsombor basszusgitáron, Tóth Bence gitárom, Kiss Gergely József ütőn és cajonon kísért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában