Karikák, kakaóskák, képviselők

2023.02.23. 16:30

Az egyetlen porhintés, amire nem lehet haragudni (galéria, videó)

Megtartották szerda este a farsangi fánkok felvonulását Zámolyon. A helyi baráti társaság hölgytagjai fánkot dagasztottak és sütöttek egész délelőtt, hogy a szigorúan férfiakból verbuvált zsűri előtt, megállja a helyét a farsangi finomság.

Palocsai Jenő

Aki azt hiszi, hogy a zsűri feladatait magára vállaló férfiak dolga könnyű, akkor próbálja ki! Érdemes!

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Lágyan omlós, olajban sült keltészták sorakoztak a művelődéi ház asztalán. Az egyik fánk szalagos, az elmaradhatatlan kis gödröcskével a tetején, a másik lyukas középen, a harmadik kicsit cicomázva és ötvözve a kettőt. A következő rózsát formáz, a mellette lévő tálból kakaós pukkancsok néznek áhítattal a fánkok arisztokratájára, a hófehér habbal töltött, aranyszínűre sütött képviselőfánkra, melynek hasonlóan meleg színekben pompázik a kalapja is. Utóbbinak sem ízén, se látványán nem rontott az a tény, hogy tej, cukor és gluténmentes is volt egyszerre. És hiába a féltucat forma, árnyalat, íz, és hiába ezernyi déd-, ük- és szépanya receptje, egy kicsit mindegyik fánk egy tőről fakad és ha ez még nem lenne elég, összeköti őket az a fajta porhintés, amiért nem lehetet senkire haragudni. Ez pedig a szitából szórt porcukor, mely megfelelő mennyiségben hintve nem elfedi, hanem kiemeli a lágy tészta színét, mely az arany ezernyi árnyalatában játszik. Ha ez a színkavalkád még nem lenne elég, az Otelló szőlőlekvár kékbe hajló lilája, a folyós baracklekvár borostyánja és egy harmadik, gyermekkort idéző, vágható gyümölcsíz színe tovább árnyalja a képet. Akinek még ez sem elég, annak ott volt a kesernyés, de mégis édes szilvalekvár keményre vert tojáshabbal elkeverve.

Nemcsak szép, finom is volt a képviselőfánk, annak ellenére, hogy se tej, se cukor se glutén nem volt benne
Fotós: Palocsai Jenő / FMH

Háromszoros ünnepre gyűltek össze a Zámolyért Baráti Társaság tagjai a Szép Ilonkáról elnevezett faluházban. Kis túlzással még meg sem szívta a só a közösség által szombaton vágott disznó sóban heverő szalonnáját és máris új eseményt tartottak az aktív tagok.

Elsősorban fánkverseny zajlott a faluházban, ahová nem kevesebb, mint 8 nevező érkezett és csak azért ennyi, mert kettő betegeskedik. Többféle fánk is készült, melyet nem csak azért tettek ki az asztalra a készítők, hogy a társaság falatozzon belőle, hanem azért is, hogy a zsűri, vagyis a csapat férfi tagjai kóstolják, bírálják és rangsorolják a fánkokat. Mint a nyolc fajtát, formát, színt, anyagot végig vették az urak, egyiket-másikat többféle lekvárral, hátha az egyik közülük jobban kihozza a sült tészta ízét, mint a másik. Az ítészek a lehető legkomolyabban vették a feladatot és ezen az összhatáson csak keveset rontott, hogy éppen úgy rosszalkodtak és nevettek közben, mint gyermekkorukban, és éppoly lekváros volt az ujjuk és porcukros az orruk, de a méltóság megmaradt. Végül, a kóstolás és a tanácskozás után Takács József, a Zámolyért Baráti Társaság és a fánkverseny zsűrijének elnöke azt mondta: -Nem csak azért volt nehéz dolga a bírálóbizottságnak, mert mind a 8 finom volt, hanem azért is, mert nem lehet ennyi fajtát összehasonlítani, hiszen az egyik így karika, és úgy szalagos, a másik amúgy csokis, míg a rózsás az szirmos, a képviselő meg habos. Ítésztársaimmal úgy döntöttünk, mindegyik külön kategóriába tartozik, és mindenki kategóriagyőztes lett.

Azt asztalfő nem véletlenül Filotásné Juci néni helye, ugyanis idén májusban lesz 88 éves
Fotós: Palocsai Jenő / FMH

De nem csak fánkversenyt ünnepeltek, hanem egyik társuk, Davida Anna születésnapját is, aki vacsorával kínálta a csapatot. Emellett a rózsafánk készítőjét, Juci nénit is köszöntötték névnapján. Az idén májusban 88 éves ünnepelt, Filotás Gyuláné még egy pikáns fánkos verset is mondott köszönetképpen (videó).

A fánkverseny nevezői táblacsokoládét, az ünnepeltek jókívánságokat, az ünneplők pedig egy tartalmas estét kaptak szerdán.

Davida Anna mindenkit megvendégelt vacsorára, de a desszertről már nem csak ő gondoskodott
Fotós: Palocsai Jenő / FMH

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában