Programajánló

2023.02.23. 08:45

Busók Velencén, télűzők Szabadbattyánban, kolbásztöltők Bicskén és Kislángon - Programok hétvégére a megyéből

V. Varga József

A Mohácsi Busók az idén is Velencére látogatnak

Fotó: Velence Korzó

Február 24. (péntek)

Bicske, 10 óra: „MagDala”. Németh Lívia és társai magyar mandalafestők kiállítása a Petőfi Művelődési Központban. A kiállítás március 6-áig látogatható. 

Dinnyés: Sokszínűség – Népviseletek a képeslapokon. Kirakat-kiállítás Cz. Tóth Hajnalka hímző népi iparművész, a Népművészet Mestere gyűjteményéből. Megtekinthető március 24-éig. Helyszín: Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központ.

Dinnyés, 17 óra: Értékek és értékőrzés. Ismereterjesztő szabadegyetem a hagyományőrző központban. Színek és számok jelentése a művészetekben (egyetemes szimbolika). Előadó: Kósa Klára keramikusművész, a Népművészet Mestere, a Magyar Képzőművészeti Akadémia akadémikusa. Kósa Reneszánsz Stúdió – új szín, ősi technika, technológia a mai kor vívmányaival. 

Dinnyés, 18 óra: Batyus farsang az Iglice Népdalkörrel a hagyományőrző központban (Vajky-kúria). Megjelenés jelmezben, a batyuban étellel, itallal! A szervezők szívesen fogadják a baráti körök jókedvű, maskarás bemutatkozó produkcióját. A legötletesebb jelmez, a legszórakoztatóbb előadás díjat kap!

Fehérvárcsurgó, 10 óra: Bábszínházi fotókiállítás Brigitte Pougeoise gyűjteményből a Károly-kastélyban. A fotógyűjtemény kép- és szövegválogatást kínál: eredeti drámaszövegek, montázsok, adaptációk, kiemelve egy olyan nyelvet, amelyet már nem kisgyermekeknek szánnak. Megtekinthető március 12-éig. (Károlyi József Alapítvány.)

Gárdony, 20 óra: Jam Session Club a Nemzedékek Házában. Vendég: White Magic Band (Santana show). 

Sárbogárd, 17 óra: Színek és évszakok. Berzai Zsuzsanna festőművész kiállítása a Sárbogárdi Múzeum Egyesület kiállítótermében (Ady Endre út 105.). Megnyitja Kiss Zsuzsanna. 

Sárbogárd, 19 óra: Székely humoros történetek alapján írta: Topolcsányi Laura. A medve nem játék! Székely pajzán történetek. A Turay Ida Színház előadása. Rendező: Szerednyey Béla. Helyszín: József Attila Művelődési Központ. (Déryné Program.)

Szabadbattyán, 10 óra: Sebestyén Péter fotókiállítása a művelődési házban. Megtekinthető február 26-áig.

Székesfehérvár, 9.30 óra: Ringató Bravik Katalinnal a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. Zenei nevelés a családban. A közös játék és éneklés élménye. 

Székesfehérvár, 10 óra: Ki(s)állítás. Kis válogatás kis grafikákból és kisgrafikákból. Danka Attila képgrafikus kamaratárlata a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában. Megtekinthető február 28-áig.     

Székesfehérvár, 10 óra: Sorsok és fonalak – kiállítás a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Emlékkiállítás Hollósi István (Seregélyesi Tájház) tiszteletére. Hagyomány – érték – örökítés. A kiállítás március 9-éig látogatható (hétköznap 10–16 óra, szombaton 10–14 óra között).

Székesfehérvár, 10 óra: Hangulatok a könyvtárban. Wágner Éva festménykiállítása február 28-áig látogatható a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában. 

Székesfehérvár, 10 óra: A Kondor Kör kiállítása a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban. A 33 alkotó közös tárlata március 10-éig tekinthető meg.

Székesfehérvár, 16.30 óra: Népmese-foglalkozás 4–8 éves gyerekeknek az Aranybulla Könyvtár Alapítványnál (Köfém ltp 1.). Fazekas Éva – Szövőmadár Meseműhely.

Székesfehérvár, 17.30 óra: Zumba fitnesz, Zsuzsival a Gárdonyi Géza Művelődési Házban.

Székesfehérvár, 18.30 óra: Filo-Café – a párbeszéd művészete. Korlátainkon innen és túl – beszélgetés a Kairosz Kultúrműhelyben (Várkörút 21.).

Velence: Farsangi kürtőskalács, fánk és eszem-iszom napok a Velence Korzón. „Gyertek, ha lehet, jelmezben!” 

Domokos Laci (b) és R. Kárpáti Péter visszatérő vendég Kislángon
Fotós: FMH-archív (VV)

Február 25. (szombat)

Bicske, 8 órától: II. Kolbásztöltő Verseny Bicske város kemencéjénél. 8 óra: Vendégfogadó pálinka. 10 óra: A Mayer Néptáncműhely táncháza. 13 óra: Eredményhirdetés. „Töltsük együtt a kolbászt és a… napot!” 

Gárdony, 18 óra: Kult Fészek a Csuka Csarnokban. Mindennapi függőségeink 2.0 és a járvány – Zacher Gábor toxikológus előadása. 

Kisláng, 8 órától: XII. Kislángi Kolbásztöltő Fesztivál. Helyszín: a faluház udvara. 8 óra: A csapatok érkezése, disznóvágás. 10 óra: Kolbásztöltő verseny. 13 óra: A kolbászminták leadása. Ebédidőben Domokos Laci kemencében sütött disznótoros ételeinek kóstolója. A zsűrizést R. Kárpáti Péter vezeti. 14 óra: Eredményhirdetés. Büfé és utcai vásár. Muzsikál Horváth Gellért és Juhász József. Az előzetes információk szerint a versenyre rekordszámú, 50 csapat nevezett!

Martonvásár, 7–12 óra: Termelői piac. 9–12 óra: Piac+Program. Alkossunk együtt! Kézműves foglalkozás az Alkot6ok csoporttal.

Martonvásár, 11.30 és 14 óra: Élménylabor bemutatók az Agroverzumban. Színes kísérletek a növények világában. (Vasárnap is!)

Martonvásár, 18 óra: A kommunizmus áldozatainak emléknapja. Csendes gyertyagyújtás az Emlékezés terén.

Mór, 18 óra: A Móri Ifjúsági Fúvószenekar farsangi, jelmezes koncertje vendég zenészek közreműködésével az Erzsébet téri Művelődési Házban. Vezényel: Acsai Sándor. A rendezvény ingyenes!

Nagyvenyim, 9–15 óra: A Kockahegy Társasjáték Klub klubnapja a Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtárban. „Gyere játszani, és a barátaidat se hagyd otthont!”

Nagyvenyim, 10 óra: A kiskakas gyémánt félkrajcárja – interaktív zenés mesejáték a művelődési ház és könyvtárban. Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Szabadbattyán, 14 órától: Télbúcsúztató farsangi kavalkád. 14 óra: Kézműveskedés a művelődési házban: busó álarcok, maszkok készítése. 15 óra: Jelmezes télűző farsangi séta a Vaga Banda gólyalábasaival. (A menet a művelődési ház elől indul az óvoda felé. A Telek utcára fordulva következik a Battyáni, majd a Széchenyi utca, végállomás a faluház.) A faluház udvarán a Vaga Banda zenés műsora, majd kiszebáb égetés, fánk kóstolás, tea. A jelmezben érkezők ajándékot kapnak! 20–02 óra: Jelmezes farsangi műv-házibuli a művelődési házban. Vacsorával egybekötött jelmezes mulatozás. Zene: Riviera Cafe. Minden jelmezes ajándékot kap!

Székesfehérvár, 9–12 óra: Asztali Szerepjáték Műhely a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában. Lapozgatós (kiadványok). A szerepjátékról dióhéjban (előadás). Egy rendszer – egy történet (példajáték).

Székesfehérvár, 10 óra: Asszonyműhely a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében (Rác utca 27.). Vezeti: Bodáné Fenyves Zsuzsa.

Székesfehérvár, 10.15 óra: Bögre túra – Sóstó Természetvédelmi Terület. Érdekességek a térség növényvilágáról, teakóstoló. Jegyvásárlás: Tourinform Iroda.

Székesfehérvár, 19 óra: Székely Csaba: Öröm és boldogság. A Prospero Színkör előadása a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban (Fürdő sor 3.). Rendezte: Micskó Zoltán.

Székesfehérvár, 19 óra: Rainer Lewandowski: Ma nincs Hamlet – egy darabka színház. A Szabad Színház előadása az Igézőben. Rendező: Sashalmi József.

Úrhida, 10 óra: Jelmezes futóverseny a szabadidőparkban. Táv: 400 méter, 1 és 4 kilométer. A szervezők várnak mindenkit (jelmez nélkül is). „Gyere, és gyűjtsd össze az évszakok érmeit!”

Velence: Farsangi kürtőskalács, fánk és eszem-iszom napok a Velence Korzón. 12 óra: Jakocska Tibor zenél. 17 óra: Tűzzsonglőr-bemutató. 18 óra: Télűző máglyagyújtás. A Mohácsi Busók megcsipkedik a lányokat! Pónilovaglás. Kis vidámpark. 

Szabadbattyáni anziksz – Égjen csak a csúf kiszebáb!
Fotós: FMH-archív (VV)

Február 26. (vasárnap)

Székesfehérvár, 10 órától: Idegenvezetők világnapja. 10 óra: A szilvamag formájú város. 15 óra: Történelmi kérdések és válaszok Székesfehérvár belvárosában. A sétákon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Találkozás a Tourinform Iroda előtt.

Székesfehérvár, 11 óra: Hófehérke. A Buboréka Bábszínház előadása az Igézőben. (Bábjáték 3 éves kortól.)

Velence: Farsangi kürtőskalács, fánk és eszem-iszom napok a Velence Korzón. 12 óra: Jakocska Tibor slágerei. A Mohácsi Busók megcsipkedik a lányokat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában