Játék

2023.03.06. 12:00

Most kiderül, mennyire ismeri Tordas történelmét!

Mától lehet kitölteni azt a papír alapú kérdéssort, amelyet Tordas a török alóli felszabadulás utáni újra telepítésének 310. évfordulója kapcsán állítottak össze. A legjobbak jutalomban is részesülnek.

Borsányi Bea

Sajnovics János, csillagász-matematikus szobra Tordason

Fotó: tordas.hu

Ugyan a Tordasra vonatkozó első írásos utalás 1270-ből ismert és a középkorban is lakott terület volt, ám a török pusztítások miatt az egész terület lakatlan pusztává vált. Sajnovics Mátyás 1697-ben vásárolta meg a Tordas nevű pusztát. Az új földesúr 1713. március 6-án kötött betelepítési szerződést a telepeseket képviselő Varga Lőrinccel és Juhász Istvánnal, mely után megkezdődött Tordas újra telepítése. A megállapodás értelmében, a felvidéki vármegyékből - főleg Nyitra, Turóc és Pozsony megyékből - érkezők kaptak engedélyt a letelepedésre. Mindennek idén 310 éve, ennek kapcsán hívja játékra az önkormányzat a tordasiakat. 

A nyomtatott kvízt, azaz a kérdésekből álló tesztlapot mától, március 6-tól négy helyen – önkormányzati hivatal, Hangya Művelődési Ház, iskola, könyvtár - lehet felvenni a településen, s ugyanezeken a helyeken van lehetőség arra, hogy a játékban résztvevők a kitöltött lapot leadják. A kérdések megválaszolásához nem kell különösebb tudás, elég, ha követik az utasításokat és megkeresik a községben azokat a helyeket, ahol a válaszokat meg lehet találni. Ezzel kapcsolatban Juhász Csaba, polgármester elmondta, néhány éve kezdték komolyabban venni a település történetének szélesebb körben történő megismertetését. Többek között ennek keretében kerültek felállításra azok az információs táblák, amelyeken a Sajnovics-család története olvasható, illetve a közülük leginkább kiemelkedő Sajnovics János - jezsuita szerzetes, a finnugor nyelvrokonság korai kutatója, nyelvész, matematikus és csillagász - életútját, munkásságát mutatják be. A táblák számát az idei évben szeretnék még néhány darabbal növelni, hogy aztán teljes legyen a Sajnovics Park – így szeretnék elnevezni a kastély előtti területet – információs tábláinak sora. 

Amennyiben van kedvük, játszanak! Vegyék fel a tesztlapot az említett helyek egyikén, járják be Tordast, ismerjék meg alaposabban is élőhelyüket! A megválaszolt kérdéssort március 31-ig lehet leadni, a legjobbak jutalomban részesülnek! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában