Szakmai tanulmányi verseny

2023.04.20. 16:15

Taroltak a Gorsiumos diákok az országos megmérettetésen

A Kulturális és Innovációs Minisztérium minden évben meghirdeti az Ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak (ÁSZÉV) versenyét, amelyre az adott tanévben érettségiző szakgimnáziumi tanulók jelentkezhetnek.

Borsányi Bea

Kulcsár Emese dobon, Máté Vivien zongorán, Majer Liza Rozanna zongorán és basszusgitáron játszik

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A megmérettetés első fordulóját a versenykiírás értelmében minden érintett iskola válogató jelleggel a saját intézményében rendezi meg. Így volt ez a Gorsium Gimnázium, Szakgimnázium és Technikumban is. Az innen továbbjutott tanulók aztán mindjárt az írásbeli döntőbe jutottak, amelyre márciusban került sor, majd ezt követően április elején a szóbeli döntő következett. Utóbbit Szolnokon rendezték. A fehérváriak különösen jól szerepeltek a Szórakoztatózenész-ismeretek tantárgyból, hiszen Majer Liza Rozanna, Máté Vivien és Kulcsár Kata Emese elhozták az első három helyet. Handl Szabolcs, igazgató hozzátette, diákjaik jól szerepeltek Képző-, és Iparművészeti tárgyból is: Csermely Dóra a 10., míg mögötte Hernádi Anissza Karina a 11. helyet szerezte meg. Zárójelben jegyezzük meg, ebben a tárgyban Szabó Melinda Diána, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákja végzett a 6. helyen.

De mit tanulnak a szórakoztató zenész tanszak diákjai a Szórakoztatózenész-ismeretek órákon? – Elég széleskörű a tananyag, tanulunk zenetörténeti ismereteket, ezen belül is van klasszikus és könnyűzenei rész. Ilyen pl. a jazztörténet vagy azoknak az afroamerikai irányzatoknak a története, amelyek ma is népszerűek. Ezen felül foglalkozunk zeneelmélettel, leginkább jazz vonalon, szóval jazz sztenderdeket is kell tudni elemezni – mondta Liza. A lányok azt is elárulták, szerintük bőven elég volt a versenyen az a tudás, amit a négy év alatt ezeken az órákon megtanultak, sőt Vivien vicces-ironikus megjegyzése szerint, annyira könnyű volt a megmérettetés, hogy szinte félvállról lehetett venni. 

A Gorsium Zeneiskola egyébként éppen 30 éve, 1993-ban kezdte meg működését és ebben az iskolában indult el az országban elsőként az elektroakusztikus zenei oktatás. Az amúgy ebben a formában tavaly útjára indított versenyben – amelyet idén összesen 60 szakmai tárgyban hirdettek meg - tavaly is Gorsiumos növendékek hozták el azelső három helyet a szóban forgó tantárgyból. Ahogy Handl Szabolcs megjegyezte, az ASZÉV jó visszajelzés számukra arról, hogy az iskolában megfelelő munka folyik, a diákoknak pedig jó lehetőség a tapasztalatszerzésre az érettségi előtt. Mint kiderült, a verseny első három helyezettjének sem jár felmentés a tantárgyból az érettségi vizsga alól, de aki helyezést ér el ezen a versenyen, azt nagy meglepetés már nem érheti. Ugyanakkor a továbbtanulásnál plusz pontokat ér a mostani siker, márpedig mind a három lány zenei pályán képzeli el a folytatást, de egyelőre még egy évig maradnak a Gorsiumban, hogy elvégezzék a szakképzési évfolyamot – régen ezt hívták OKJ-s képzésnek – és majd csak utána döntik el, hol tanulnak tovább. A tanszak vezetője, Esze Tamás reméli, valóban zenei vonalon maradnak, ugyanis mind a hárman tehetséges zenészek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában