Mesterséges intelligencia

2023.08.03. 20:30

Kormányablakos berendezés a lepsényi könyvtárban

Ismét igénybe vehető a mesterséges intelligenciával működő kormányablakos berendezés a lepsényi könyvtárban. Jelenleg 10 féle hivatalos ügyet lehet a helyszínen intézni.

V. Varga József

Az ügyek intézését érintőképernyős mód segíti, lehetőség van fénykép készítésére is

Fotó: Borsos György

– A lepsényi Digitális Jólét Program Pont (DJP Pont) még a múlt év tavaszán pályázott a mesterséges intelligenciával támogatott ügyintézési pont létrehozására – mondta el lapunknak Borsos György könyvtáros.

A pályázat sikeres volt, és a berendezést októberben leszállították, majd november első napjaiban a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) szakemberei üzembe is állították. November óta azonban központi hiba miatt nem lehetett használni a gépet. A hibát időközben elhárították, és jelen pillanatban üzemkész. Az első ügyintézés is megtörtént, anyakönyvi kivonatot kért az ügyfél.

A berendezés ugyanazokat a funkciókat látja el, mintha valamelyik okmányirodába térnénk be. Jelenleg 10 féle hivatalos ügyet lehet a helyszínen intézni. A következőket: Okmányügyek (vezetői engedély pótlása, okmányérvényesség ellenőrzése, személyi igazolvány pótlása). Jármű ügyek (jármű ideiglenes kivonása, jármű ideiglenes kivonásának meghosszabbítása). Anyakönyvi kivonat igénylése (bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló anyakönyvi kivonat, házassági anyakönyvi kivonat, születési anyakönyvi kivonat). Erkölcsi bizonyítvány igénylése. Lakcímbejelentéshez szükséges kérelem beadása.

Az ügyek intézését érintőképernyős mód segíti, lehetőség van fénykép készítésére is. Amennyiben illetékköteles az adott ügytípus, abban az esetben lehetőség van a helyszínen bankkártyával fizetni. Készpénzes fizetésre nincs mód.

– Amennyiben a lepsényiek igénybe szeretnék venni valamelyik szolgáltatást, a könyvtári nyitvatartás ideje alatt módjukban áll ezt megtenni. Kérjük, hogy hozzák magukkal az azonosításhoz szükséges dokumentumokat is (személyi igazolvány, lakcímkártya stb.) – folytatta a könyvtáros.

– Az utolsó lépésnél van lehetőség arra, hogy az ügyfél kiválassza azt a lehetőséget, hogy postai úton kapja meg a kért hivatalos ügyiratot, és így nem kell befáradnia az okmányirodákba. A tervek szerint a jelenlegi 10 ügytípus bővülni fog – tette hozzá Borsos György.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában