Kinek a feladata óvni?

2023.08.25. 17:30

Szalonnasütő a hősi halottak nyughelye felett

Szokássá vált mostanság, hogy az emberek jó része a közösségi oldalon fejezi ki nemtetszését valami miatt, vagy osztja meg véleményét, ad ötleteket, javaslatokat. Csak kevesen vannak, akik aztán maguk is cselekszenek.

Borsányi Bea

A Vértes '78 emléktúra résztvevői idén tavasszal is felkeresték és megkoszorúzták az emlékművet

Fotó: Tihanyi Tamás / FMH-archív

„Èrdekel, kinek mi a véleménye arról, hogy a magyar hősi emlékmű mellett szalonnasütőhely lett kialakítva. Temetőbe sem gyakran járunk szalonnázni! Ha lenne egy tájékoztató tábla a területen található hősi halottak tömegsírjairól, talán a jobb érzésű emberek meggondolnák, hogy mi illik és mi nem egy véráztatta helyen.”

Ez a bejegyzés jelent meg a minap egy csákberényiekhez köthető csoportban a közösségi oldalon. A hozzászólók egyetértettek, egy komolyabb információs tábla sokat segíthetne abban, hogy az arra járók tudják, véráztatta földön taposnak éppen. Habár magán a honvéd emlékművön fekete márványtábla hirdeti, hősi halált halt magyar katonák nyugszanak a dombok felszíne alatt, ám úgy vélik, ennél többre van szükség és akár kerítéssel is körbe kellene venni az emlékművet. Akkor nem fordulhatna elő, ami a napokban megesett: kövekkel körberakott, hevenyészett szalonnasütő helyet építettek valakik. Az egyik kommentelő szerint oroszlányi fiatalok éjszakáztak az emlékmű közelében. 

Hogy kinek címezték tulajdonképpen a bejegyzést, arra nem derült fény, csak sejthető, hogy a csákberényi önkormányzattól várnának lépéseket. Nos, a feol.hu utánajárt: a terület közigazgatásilag valóban a közeli Csákberényhez tartozik, ám a magyar állam tulajdonában van. A Natura2000-es besorolású, környezetvédelmi területet a Duna-Ipoly Nemzeti Park kezeli, amelynek természetvédelmi őrei gondoskodnak arról, hogy betartassák a nemzeti parkokra vonatkozó szabályokat az oda látogatókkal, adott esetben pl. elküldjék a területre autóval behajtókat. Ez azt is jelenti, hogy a Lóállás-tanya környékével kapcsolatos bejelentéseket és javaslatokat is a fentebb említett nemzeti parknál lehet megtenni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában