Ez elég menő!

2023.09.19. 15:30

Avatják a vasúti kocsiból átalakított szabadulószobát Kápolnásnyéken (videó)

Jövő héttől látogatható a térség első, vasúti kocsiból átalakított szabadulószobája. A kápolnásnyéki Halász-kastélyban található felújított szertartályos gőzmozdony és vasúti kocsi avatóünnepsége szeptember 25-én lesz.

S. Töttő Rita

Fotó: Alapítvány

Az utolsó simítások is megtörténtek, elkészült az 1800-as évek végén gyártott, védett ipari emléknek számító gőzmozdony és vasúti kocsi szabadulószobává alakítása. A Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány nagyszabású projektje egy korabeli szeneskocsi hozzákapcsolásával vált teljessé, melyet az elmúlt hetekben csatoltak a mozdonyhoz, a sínek meghosszabbításával. Két év kitartó munkájának köszönhető, hogy az elképzelések maradéktalan megvalósításához sikerült szerezni egy eredeti, 326-os gőzös vontatta szerkocsit.

A szabadulószoba kialakításának nem titkolt célja, hogy a turisztikai idényen kívül is meghatározó, élménydús programot tudjanak kínálni a Velencei-tóhoz látogatóknak. Az ünnepélyes avatóra szeptember 25-én 15 órakor kerül sor a Halász-kastély parkjában. A turisztikai attrakciót Schneller Márton Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója avatja, a köszöntőt L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója, valamint Kazai Viktor, az Alapítvány elnöke tartja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában