Frissen Fejérből

2023.09.17. 08:42

Jöttek is, mentek is – egy "elektromos" nap Székesfehérváron (galéria, videó)

Öt évvel ezelőtt, amikor először megrendezték a Menő Jövő néven futó rendezvényt, még csak ismerkedtünk az elektromos autókkal, rollerekkel, robogókkal, buszokkal.

Szanyi-Nagy Judit

Itt a jövő – a gyermekekben, az elektromos autókban

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az ismerkedés persze még mindig tart, de azóta már Magyarországon is sokan tapasztalatot szereztek az elektromos járművekkel kapcsolatban. Nem ritka, ha zöld rendszámos, mellettünk halkan elsuhanó személygépjárművet vagy a Fehérváron és Velencén is bárki által használható Lime rollereket használat közben látjuk. Mégis fontos az elektromos járművekről és legfőképpen a hozzájuk kapcsolódó fenntarthatóságról, környezetvédelemről vagy a közlekedési kultúra változásairól beszélni. Nos, ezért is jó, hogy öt év után is megrendezik a megyeszékhelyen a Menő Jövő nevet viselő eseményt.

A legutóbbi alkalomra szeptember 16-án, szombaton került sor. A Jövő Mobilitása Szövetség és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szervezésében megvalósult rendezvény hagyományosan a Rákóczi utca–Várkörút lezárt szakaszán kapott helyet, ahol a látogatók nemcsak elektromos autókat, de rollereket is kipróbálhattak. Sőt, a Székesfehérváron is több busszal szolgálatot teljesítő Ikarus 120e ugyancsak nyitott ajtóval csábította az érdeklődőket, akik óránként egy "mini városnézésre" indulhattak, hogy megtapasztalják az újfajta utazási élményt. Mint a helyszínen megtudtuk, a jármű egy töltéssel két műszakot is kibír, emellett pedig kicsit "visszafogták", hiszen elektromos mivolta miatt az elinduláskor nagyon könnyen nagyon gyorsan meglódulna, ami utasként – nem kapaszkodva, nem figyelve – akár még balesethez is vezethetne. 

Mindemellett a helyszínen KRESZ- és akadálypálya is létesült, a gyerekek az autószimulációt is kipróbálhatták, valamint a Gaja Környezetvédő Egyesület komposztálási, energiahatékonysági tanácsadással, vízvizsgálattal és ökológialábnyom-számítással készült ezen a napon. A gyaloglás fontosságára a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség hívta fel a figyelmet nordic walking oktatásaival.

Lemaradt róla? Nézze meg videós összeállításunkat:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában