Lukács József emléktáblájának avatása

2023.10.18. 19:00

Emlékezés egy példamutató pedagógusra

Szerdán, szívhez szóló ünnepség keretében avatták fel Lukács József piarista paptanár emléktábláját a Teleki Blanka Gimnázium főbejáratánál, méltatva az ő áldozatát és elkötelezettségét a pedagógia iránt.

Hajdú Marianna

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Egy példamutató pedagógus élete

Lukács József, akit méltatlanul börtönöztek be 1953-ban – nem sokkal osztálya érettségije előtt – mély nyomot hagyott tanítványai szívében. Ahogy arról korábban a Feol.hu is beszámolt arról, az emléktábla elhelyezését az egykori tanítványok kezdeményezték, hogy így adózzanak szeretett osztályfőnökük, “Józsi bácsi” emlékének.

Lukács József 1901-ben született Szerecseny községben. A piarista rend számos nagymúltú intézményében tanított országszerte. A szerzetesrendek feloszlatása miatt el kellett hagynia az egyházi szolgálatot, de a Teleki Blanka Leánygimnáziumban továbbra is nagy megbecsülésnek örvendett.

Az avatóünnepség pillanatai

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szerdai avató ünnepségen Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében a diktatúra által üldözött szerzetes pap és tanár emlékét méltatta. Tóth Anna, az egykori tanítványok nevében, emlékezett a példamutató pedagógusra, aki egész életükben végigkísérte őket. A szeretett tanárt egykori diákok szeme láttára hurcolták el 1953. márciusában, akik kiszabadítása érdekében, naivan még Rákosi Mátyásnak is levelet írtak, természetesen sikertelenül.

Emlék és örökség

Józsi bácsi nemcsak matematikát tanított, hanem életre is nevelte diákjait. A tanítványok a 70 éves érettségi találkozó alkalmával az emléktábla elkészítését célozták meg, amelyet Pintér Balázs szobrászművész alkotásaként avattak fel a kerek évforduló évében, éppen a közelgő emléknapot megelőzve.

Egy olyan emlék áll most a Teleki Blanka Gimnázium homlokzatán, amely a jövő generációinak is tanulságos lehet.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában