Ma is látogatható!

2024.03.30. 10:04

Húsvéti Mária-kiállítás, ami egy székesfehérvári kislány nevéhez köthető

A mostani a huszonegyedik Mária-kiállítás, története nyolc éve kezdődött. Az elsők között volt a székesfehérvári, 2018 augusztusában, a művelődési házban.

Lázár Ádám

Fotó: Lázár Ádám

Egy székesfehérvári kislány kezdett el Szűz Mária és Jézus életével kapcsolatos képeket gyűjteni. Amikor találkozott rokonokkal, iskolatársakkal, ismerősökkel, megkérte őket, hogyha bármilyen, ebbe a témakörbe illő anyaguk van, adják neki. Az emberek nem csupán meghallgatták, de adakozni is kezdtek. Kialakult egy gyűjteményi anyag, aminek híre kelt.

Így feszületek, szobrok, rózsafüzérek, szenteltvíztartók, emlékérmék, könyvek, festmények, keresztek, képeslapok, misekönyvek, gyertyák, csillárok, ikonok, emléktárgyak gyűltek össze - 45 országból!

 Mivel húsvéttal kapcsolatos a kiállítás, így fából készült tojásokra, valamint hatalmas kövekre festett Jézus képek színes válogatását is látjuk. Ikonokat Ukrajnából és Oroszországból, melyeket darabonként csempésztek ki. Látunk tengeri kagylóból készült keresztet, de kenyérből készült, torta formájú keresztet is. Itt látható a Prágai Kis Jézus szobra, amelynek koronája (az eredetitől eltérően) a magyar Szent Koronát viseli, ebből Böjte Csaba Testvér száz darabot rendelt gyermekotthonaiba. 

Érdekes a Mauritiusból származó, angyalt ábrázoló fa szobor története is. Egy kisfiú készítette, akinek nem volt cipője. Egy arra járó turista megsajnálta a gyereket, és vett neki egy pár cipőt. Hogy valamivel viszonozni tudja a gyerek a turistának a kedvességét, neki ajándékozta a szobrot. Van itt olyan mécses is, ami olyan, mint Krisztus töviskoronája. Láthatjuk a Fatimai Mária szobor másolatát, amely eredetijének a koronájában helyeztek el egyet abból a négy golyóból, amivel 43 éve Mehmet Ali Ağca Szent II. János Pál pápát megsebesítette. Bibliák, gyermek könyvek, Munkácsy trilógiájából az Ecce Homo másolata.

Az itt kiállított alkotások egy több mint 15 ezer darabos vallási-művészeti és kegytárgygyűjtemény részét képezik, amelyek a világ minden részéről, jelentős részben Mária-kegyhelyekről származnak: Fatima, Zeitoun, Csesztohova, Knock, Medjugorje, Csíksomlyó, Máriapócs, Kútvölgyi kápolna, zarándokhelyekről, Mária-jelenésekről származó képek.

A jelenlegi kiállítás utolsó tárlatvezetése március 30-án, szombaton 16 órától lesz, melyet Gera Olga, a kiállítás megálmodója tart. A kiállítás helyszíne: 1052 Budapest, Városház u. 4.

Csoportoknak a látogatás előzetes egyeztetés alapján a tárlat bezárása után is lehetséges: +36 20 299 3333. A belépés díjtalan.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában