„Magdi, megkaptad a kinevezést! Holnaptól te vezeted a mozdonyt!”

2024.03.24. 13:00

Lepsényben állt meg a Magyar Álomvasutak szerelvénye

Fergeteges zenés kabaré részesei lehettek a lepsényi és környékbeli színházbarátok, akik megtekintették a celldömölki Soltis Lajos Színház művészeinek előadását Lepsényben, a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Magyar Álomvasutak – az előadás egyik jelenete

Fotó: Borsos György

Szerző: Borsos György, V. Varga József

A Magyar Álomvasutak című előadásban négy fiatal színész jelenítette meg korunk vasúti életének mindennapjait, mutatta be görbe tükrön keresztül a különféle utasok jellemét. Az események egy gyermekkori álom köré szövődtek. A darab szerint a fő akadályt az képezte, hogy miért nem lehet Magyarországon egy nő mozdonyvezető, s végül mégis hogyan sikerül megvalósítani Magdolna gyermekkori abszurd álmát.

A játszók különféle utasok karaktereit ábrázolták humorosan és csípősen kifigurázva. Aki utazott már vonaton, mosolyogva nyugtázhatta: „Igen, én is átéltem hasonló szituációkat!” Ki ne utazott volna tisztaságmániás, állatbolond, vagy feltűnően gyanús, maffiózos alakokkal. De felszállt a vonatra egy ukrán hölgy is, aki a jelent szemléltette. Ami igazán abszurd és humoros volt, hogy a politikusok is terítékre kerültek. Harmincnégy millió forintos sikkasztás, majd menekülés a MÁV egyik járatával. A kabaré naprakész volt, hiszen megjelenítették napjaink ifjait is, akik okostelefon nélkül nem tudnak létezni. Már csak pár percre voltunk a világvégétől – amiről a közösségi médiában olvastak –, amikor kiderült, hogy már tízéves, szakállas a hír. Tehát tíz éve halottak vagyunk – állapították meg a tinik.

Magyar Álomvasutak – igazi panoptikum
Fotó: Borsos György

Közben a művészek sok-sok ismert dallal fűszerezték az előadást, amit a jelenlévők hálás tapssal jutalmaztak. A másfél órás játék végére szinte minden probléma megoldódott. Vagy talán mégsem…

Az előadást követően az intézmény vezetői felkérték a színészeket, hogy írjanak pár szót az emlékkönyvbe, és kiderült, hogy milyen kicsi a világ, vagy tényleg Lepsény a világ közepe. A főszereplő, Jobbágy Kata köszönő soraiból ugyanis kiderült, hogy a nagymamája lepsényi volt, és gyermekkorában milyen sok időt töltött a településen. Kata az előadást a nagymamájának ajánlotta. Mint írta: „Igazán jó lett volna, ha Ő is itt lehetett volna ma. De így is minden idős hölgyben Őt láttam ma, hogy valahogyan mégis itt lehessen velünk!”

A vonat a lepsényi megálló után tovább indult, de ki tudja, mikor gördül be az állomásunkra egy számunkra ismeretlen, de lehet, hogy ismerős szerelvény!

MAGYAR ÁLOMVASUTAK

Az előadás a Déryné Program keretében valósult meg!

Magyar Álomvasutak – a Soltis Lajos Színház zenés kabaréja. Írta és rendezte: Bora Levente. Zene: Zerkovitz Béla, Weiner István és Márkus Alfréd dalainak felhasználásával Dékány Dávid és Jobbágy Kata. Díszlet: Szőke Bence. Zongorán kísér: Dékány Dávid. Szaxofon: Szőke Bence. Előadják: Boznánszky Anna, Kőszegi Mária, Jobbágy Kata, Bora Levente.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában