Kitelepítés és népirtás

2024.04.28. 19:10

„Sosem felejtjük el ezt a napot” – az örmény genocídiumra emlékeztek a Béke téren

Az örmény genocídiumra emlékeztek a kisebbségi önkormányzatok a Béke téri örmény katonasíroknál. Az 1915–17 közötti mészárlások során csaknem 1,5 millióan vesztették életüket.

Héjj Vivien

Az örmény és a lengyel nemzetiségi önkormányzat képviselői közösen emlékeztek a tragédiára

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Főhajtással és koszorúk elhelyezésével emlékezett a Székesfehérvári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat az 1915 és 1917 között zajló kitelepítésre és népirtásra, mely során csaknem 1,5 millió örmény vesztette életét.

– Minden egyes örmény, a világ minden pontján, ezen a napon fejet hajt és megemlékezik. Ez egy tragikus esemény, ami minden örmény, minden keresztény ember szívét gyásszal borítja. Nekünk ez szívügyünk, sosem felejtjük el ezt a napot – mondta az 1915. április 24-én történt események kapcsán Gevorkjan Szuzanna, a Székesfehérvári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese, aki a megemlékezés részeként a genocídium 109. évfordulóján az örmény népirtás áldozatairól tartott előadást.

A Béke téri örmény katonasíroknál koszorút helyezett el továbbá a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában