Éles bevetés

2024.04.18. 20:00

Új, korszerű gázmotor állt szolgálatba Székesfehérváron (Videó)

Véget ért a próbaüzeme annak a gázmotornak, amit nemrégiben állítottak csatasorba a SZÉPHŐ Bakony utcai fűtőerőművében. A három megawattos, közel 27 tonnás berendezés egy 18 éves elődöt vált a sorban. A 427 millió forintos motor a város vagyonát gyarapítja.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az új berendezésről készült videó IDE kattintva megtekinthető.

Hatékonyabb működés, csökkenő környezetterhelés. Ezen irányok mentén egy új gázmotor-generátort állítottak szolgálatba a SZÉPHŐ Zrt. Bakony utcai telephelyén. Még 2023 decemberében érkezett a 427 millió forintos berendezés a helyszínre. Az összeállítását követően kezdődött a gép februárig tartó próbaüzeme, és amint azt a gép avatóján elmondták, immár teljes kapacitással dolgozik a fűtőerőműben, ellátva a távhőrendszerre kötött fehérvári háztartásokat és intézményeket.

Környezetkímélőbb és hatékonyabb

Mint azt a SZÉPHŐ-től megtudtuk, 18 éves működés után váltotta le az új, korszerű gázmotor elődjét, melynél az április 18-án átadott BGM3-as gázmotor lényegesen környezetkímélőbb és hatékonyabb, ezzel is erősítve Székesfehérvár városának fenntarthatósági törekvéseit.

–A SZÉPHŐ Zrt. a Bakony utcai és a Tóvárosi fűtőerőművében jelenleg 8 db, egyenként 3 MW névleges villamos teljesítményű Jenbacher típusú kapcsolt energiatermelő egységet üzemeltet. A szolgáltató a berendezések villamosenergia-termelő kapacitását és a termelt villamos energiát az országos elektromos hálózat másodlagos szabályozási piacán értékesíti. A gázmotorok által termelt hő a városi távhőrendszerben hasznosul, több mint húszezer háztartást és több száz intézményt, egységet ellátva– derül ki a társaság közleményéből.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Teljesen saját erőből

Az ünnepélyes átadón nem csak az új jövevény üzembehelyezését ünnepelték, hanem azt is, hogy 2006 óta most először érkezett egy teljesen új gázmotor-generátor egység a Bakony utcai fűtőerőműbe.

–Most tudtuk elkezdeni a régi gázmotorok és az ahhoz kapcsolódó eszközrendszerek cseréjét. Ezek óriási értékű berendezések, emellett pedig alapvető jelentőségük van a város egyik legfontosabb közszolgáltatásának stabil biztosításában. Nem mellesleg az így termelt villamos áramot értékesíteni is tudjuk, melyből igen komoly piaci bevétele származik a SZÉPHŐ-nek, vagyis a városnak, hiszen ez a táraság városi tulajdon. Ezt a beruházást is, ezen vagyon hatékony hasznosításából származó bevételből, vagyis saját erőből, külső pályázati forrás nélkül tudtuk megoldani–mondta az eseményen Cser-Palkovics András.

A polgármester megragadva az alkalmat megköszönte a SZÉPHŐ-nek, hogy derekasan helytállt, szakmai és pénzügyi szempontból is, a covid és az energiakrízis idején is.

A csere nem volt véletlen, a régi motorral már voltak problémák.

–Ezeket a motorokat körülbelül hatvanezer üzemórára tervezték. A BGM3-as jelű berendezésnél a motordiagnosztikai eljárások az elhasználódásból eredő, visszafordíthatatlan hibákat tártak fel, melyek a gázmotor mielőbbi cseréjét tették szükségessé a meglévő segédberendezések, így a komplett füstgázhő-hasznosító rendszer, megtartása mellett–fogalmaz a közlemény.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Robbanásszerű fejlődés a motoroknál is 

Bár első ránézésre ugyanolyan a régi és az új berendezés, és ugyanúgy 3 megawatt a teljesítménye mindkettőnek, a kettő közötti különbség jelentős.

–A járműiparhoz hasonlóan a gázmotoros technológia is sokat fejlődött az elmúlt évek folyamán. A szerviztapasztalatok nyomán születtek hasznos és izgalmas újítások. Ilyen például a levegő- és a gázkeverék teljes körű komputeres szabályozása, ami a régi gépeknél csak részlegesen valósul meg, tehát a kezelőnek kell beavatkoznia, ha akadozik az indulás a hőmérsékletviszonyok, vagy a földgáz fűtőértékének változása miatt. Az új BGM3-as említésre méltó, vitathatatlan előnye, hogy elődjénél lényegesen környezetkímélőbb, mivel a modern gépjárművek belsőégésű motorjaihoz hasonlóan szinte egyáltalán nem fogyaszt kenőolajat, míg a 18 évvel ezelőtti technológia folyamatos olajpótlást igényelt. Az 500 °C hőmérsékletű kipufogógáz hulladékhőjét a füstgázhasznosító rendszer olyan hatékonysággal tudja felhasználni a távhőrendszerre kiadott meleg víz előállításához, hogy a kéményeken kilépő füstgáz hőmérséklete már csupán 60 °C fok körül alakul–számolt be erről a társaság.

A sajtónyilvános bejáráson Szauter Ákos, a SZÉPHŐ vezérigazgatója nem csak a gázmotorokat mutatta meg a vendégeknek, hanem a kazánokat is. A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy bár 2006 óta ez az első gázmotor csere, ám nem az utolsó, ugyanis a felújítás, a rendszer új elemekkel történő feltöltése folytatódni fog.

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

–A kibocsátott füstgáz károsanyag-tartalmának határértéken belül tartása minden üzemállapotban, alacsonyabb szinten garantált.

–Az újfajta keverékképzésnek köszönhetően a gázmotor gyors indítása változó környezeti feltételek, vagyis hőmérséklet és páratartalom esetén is biztosított, nincs szükség a környezeti feltételek változása esetén a beszabályozások módosítására,

–Az új konstrukciójú gázmotor kenőolaj-fogyasztása töredéke a régiének, ezáltal a kibocsátott füstgáz nem tartalmaz motorolaj-égésterméket, nagymértékben csökkentve ezzel a légszennyezést,

–Az új gázmotor-generátor egység elektromosáram-termelési hatásfoka 44,3%, mely 1,07 %-kal magasabb, ebből következik, hogy egységnyi mennyiségű villamos energia megtermeléséhez ennyivel kevesebb földgázt használ fel.

–Az új berendezés esetén a várható karbantartási költségek is csökkenni fognak,

–Az eseti meghibásodások száma, és a javítások miatt kieső állásidő is várhatóan kevesebb lesz, így nagyobb rendelkezésre állási idővel és díjakkal lehet számolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában