Református közösség

2024.05.12. 18:31

Beiktatták a lelkészt és hálát adtak az elmúlt években elért eredményekért is (galéria)

Lelkészbeiktatást és ünnepi hálaadó istentiszteletet tartottak vasárnap délután Zámolyon a református templomban, melyen többek között köszöntőt mondott Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter, akinek dédnagyapja is szolgált valaha református lelkészként a községben.

Borsányi Bea

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Gunyits Ottó 2021 augusztusában érkezett Zámolyra és vette át a református gyülekezetet. Az azóta eltelt közel három évben sok minden történt a Zámolyi Református Egyházközségben, melyben Gunyits Ottó a helyettes lelkipásztori megbízást követően tavaly októberben lett a közösség önálló, megválasztott lelkipásztora. A hivatalos beiktatásra azonban csak most vasárnap került sor.

A beiktatással együtt ünnepi hálaadó istentiszteletet is tartottak, amit az elmúlt években végrehajtott fejlesztésekért és lehetőségekért mondtak, így a parókia és a gyülekezeti ház felújításáért, a templomtoronyra nyert pályázatért és a Csanádi iskola fenntartásának átvételéért. 

– Van miért hálát adnunk! Az iskola fenntartása – aminek átvétele talán a legnagyobb feladatunk volt – nagyjából beállt a megfelelő mederbe, túlestünk az első hivatalos ellenőrzéseken, nő a diákok létszáma, sőt más településekről is vannak tanulóink és nem küzdünk tanárhiánnyal. A gyülekezetben is beindult az élet, működik a férfikörünk és olyan támogatóink is vannak, akik rendszeresen bekapcsolódnak a közös munkákba, pl. fűnyírásba, temetőrendezésbe, de segítettek a gyülekezeti házban két iskolai szaktanterem kialakításában is – mondta még a vasárnapi istentiszteletet megelőzően Gunyits Ottó, aki azért is hálás, hogy sikerült a templomba kölcsönorgonát szerezni a régi helyett, melyet még a háborúban hordtak szét. A beiktatáson az orgonán tulajdonosa, Erdős Gábor – a református drogmisszió vezetőjének testvére – játszott. Az eseményen korábbi zámolyi lelkészek, továbbá több mint ötven lelkipásztor is részt vett, az istentisztelet Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke vezette.

És hogy milyen további feladatok várnak a vasárnap beiktatott lelkészre a községben? – A gyülekezet létszáma egyelőre nem nőtt, de már beindult az élet. A korábbi tagok közül vannak, akik elmaradtak, de új arcok is megjelentek és arra is büszke vagyok, hogy van három felnőtt konfirmandusunk, amire évek óta nem volt példa Zámolyon. Örömmel tölt el az is, hogy vannak fiatal, gyermekes családok, akik eljárnak a gyülekezetbe, és akadnak olyanok is, akik már a gyülekezet „előszobájában” állnak. Reményeim szerint előbb-utóbb be is lépnek majd az ajtón – fogalmazott a lelkész, aki az egyházmegyében ifjúsági referensi feladatokat is vállalt és továbbra is hegedül a dicsőítő csoportban. Munka, feladat tehát van bőven. – A beilleszkedés évei után most az a cél, hogy olajozottá váljon a gyülekezet működése. Ezt követően tudunk tovább építkezni – zárta gondolatait a zámolyi lelkész.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában