Frissen Fejérből

2024.06.14. 18:00

"Akkor dögöljetek meg. Ha az enyémek nem lehettek, ne legyetek másé sem!" – Kegyetlen körülmények között tartotta kutyáit (galériával)

Kegyetlen körülmények közt tartott kutyákhoz riasztották a FEMA állatmentőket Alapon. A bejelentés szerint egy ház udvarán ágyneműtartóba zártak két kutyát. Az állatmentők a rendőrséggel érkeztek a helyszínre, ahol iszonyatos kép fogadta őket.

Gombor Lili

A két kölyökkutyát élelem és víz nélkül zárták be egy két-három négyzetméteres disznóólba

Fotó: FEMA Állatmentők

Ágyneműtartóba zárt kutyákhoz riasztották a Fejér Megyei Állatmentő Egyesületet (FEMA) a napokban, akik a rendőrséggel azonnal a helyszínre vonultak. Turczer Edina, a FEMA elnöke megkeresésünkre elmondta, egy hölgy hívta őket Alapról, hogy egy teraszon van egy régi ágy, amelynek az ágyneműtartójában van két kutya, oda zárják be őket és ott vannak már hetek óta. 

Borzalmas körülmények fogadták az állatmentőket

– A bejelentő küldött képet arról, hogy ez az ágy körbe van kerítve vasakkal és egyebekkel. Azonnal a helyszínre mentünk, ahová később a rendőrség is megérkezett. Az érintett házból kijött egy férfi, akitől megkérdeztük, valóban az ágyneműtartóban vannak-e a kutyák. Ő szétszedte az ágyat, a kutyák akkor nem voltak ott, így kérdeztük, hogy akkor miért van körbekerítve az ágy. Azt felelte, azért, hogy a kutyát ne másszanak fel rá. Ekkor azonban már hallottuk az ugatást az udvar hátsó feléből, ezért megkértük, vezessen minket a kutyákhoz. Miközben mentünk a gazban a disznóól felé, ahonnan az ugatás hallatszott, láttunk egy másik kutyát is az udvaron, csont és bőr volt, az állapota csak a bundája miatt nem volt feltűnő. De tapintásra érezni lehetett minden csontját. Nem volt előtte a nagy melegben sem víz, sem élelem, egy láncra kötötték ki és egy rozsdás hordó volt az egyetlen menedéke.

Bezárták a kiskutyákat

Közben hátraértünk az ólhoz, amelyen még ajtó sem volt, ezért úgy tudtuk megnézni, hogy mi van bent, hogy egy cserép alatt bedugtam a kezem és vaktában belefotóztam a sötétbe. Így telefonon vissza tudtam nézni a képet, amelyen látszott, hogy körülbelül két-három négyzetméteres helyre van bezárva két kölyökkutya, szintén élelem és víz nélkül. Kérdeztük a férfit, hogyan megy be minden nap a kutyákhoz etetni, itatni, mire azt felelte az illető, hogy hát kibontja a falat... Naponta.

Hívtunk egy állatorvost, aki azonnal megállapította, hogy a kutyák életveszélyben vannak, legfeljebb napjaik lehettek hátra az adott körülmények között. Megkértük a férfit, hogy menjen be a kutyákhoz, mire ő bebújt a disznóól azon részébe, ahol nem volt tető, majd elkezdett kibontani egy cölöpökkel elzárt részt. Itt már biztosra vettük, hogy a kutyákat nem látták el napi rendszerességgel. 

Nem tudtak magyarázatot adni 

Kérdeztük, hogy miért vannak bezárva a kutyák, s azt a választ kaptuk, hogy azért, mert különben elszöknének. A megkötött kutyára pedig azt mondta, házőrzés céljából tartja a kutyát, csakhogy az állat körülbelül 15–20 méterre a ház mögött volt, így aztán a házőrzésre nem nagyon volt lehetősége... A férfi összevissza beszélt, közben megjelent egy nő is, aki azt mondta, hogy a két kiskutya a lányáé, aki várandós, ezért vannak most itt a kutyák, de másnap jön értük. Mire mondtuk, hogy hát a lánya valószínűleg másnap is ugyanúgy várandós lesz, mint ma, mire azt felelte, hogy akkor majd a szülés után viszi el a kutyákat... – mondta el a történetek a FEMA elnöke, aki azt is hozzátette, hogy a hatósági állatorvos javasolta az érintetteknek, hogy mondjanak le a kutyákról. 

– Amikor az állatok már bent voltak az autóban, az esetben érintett nő ránézett az autóra és azt mondta a kutyáknak, hogy „Akkor dögöljetek meg. Ha az enyémek nem lehettek, másé se legyetek.” Ez volt az utolsó mondata a nőnek, aki aztán sürgetett minket, hogy siessünk, mert neki mennie kell dolgozni – mondta elborzadva Turczer Edina. 

A FEMA az ügyben bejelentést fog tenni a rendőrségen, és kérni fogják, hogy az érintett férfit és nőt végleg tiltsák el az állattartástól. A három kutya jelenleg a FEMA telephelyén van karanténban, az állatorvosi ellátásuk költsége is a FEMA vállát nyomja, így aki szeretne könnyíteni terheiken és segíteni a kutyák felépülését, az keresse meg a FEMA állatmentőket az alábbi elérhetőségek egyikén:

Telefonszámok: +36-30/843-43-46 és +36-30/302-66-69

E-mailban: [email protected]

Közösségi oldalon: http://facebook.com/fejermegyeiallatmentok

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában