Választás

2024.06.24. 20:00

Ruszinok Fejérben: dunaújvárosi nemzetiségi önkormányzatot alakíthatnak

A dunaújvárosi ruszin nemzetiségi önkormányzatba a Magyarországi Ruszinok (Rutének) Országos Szövetsége jelöltjei kerültek a június 9-i választásokon.

S. Töttő Rita

A magyarországi ruszin népesség egy csoportja Dunaújvárosban képviselteti magát – jelentős szavazói bázissal. Ahogy azt a Nemzeti Választási Iroda adataiból láthatjuk, a névjegyzékben 213 fő volt jogosult arra, hogy a ruszin jelöltekre is leadja szavazatát a választásokon. A részvételi arány magas volt: 76 százalékuk adta le voksát a két ruszin szervezet kilenc képviselőjének valamelyikére. Indultak mandátumért a Magyarországi Ruszinok (Rutének) Országos Szövetsége (MROSZ), valamint Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesület (HORUE) jelöltjei is. Június 9-én úgy döntöttek a nemzetiségi választók, hogy az MROSZ képviselőnek, Mudra Józsefnek, Kóbor Etelka Saroltának, Tibainé Bujdosó Ildikónak, Varga Miklósnak és Dobrovics János Andrásnak szavaznak mandátumot. Ők alapíthatják meg tehát a dunaújvárosi ruszin nemzetiségi önkormányzatot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában