Élet, zene, karrier

2 órája

Clara Voce, avagy a kórus amelynek kezdete egy századdal ezelőttre tehető

A Polgárdiban élők körében a legtöbben biztosan, de valószínűleg még a megyében is sokan vannak, akik jól ismerik Gabrieli-Kiss Józsefet ’Dodit’ és feleségét Kissné Révfalvi Andreát a Clara Voce Vegyeskar vezetőit, karnagyait. Velük beszélgettünk az életről, a zenéről és a karrierről.

Déri Brenda

A Vegyeskar legutóbbi fellépésén Olaszországban

Fotó: Polgárdi Hírek

Nagy múlt az övék, talán még a helyiek sem tudják, hogy mennyire. A kezdetek kezdete ugyanis több mint 100 évre nyúlik vissza az akkori helyi férfikari dalárdáig, amit később Dodi édesapja az ötvenes években átvett és vegyeskarrá alakított.

Közbeszólt az élet..

– Édesapám ének, magyar, valamint testnevelés szakos pedagógus volt és több mint 30 éven keresztül itt tanított az iskolában, később itteni tanítványi és ismerősei közül sokan bekerültek a karba. Első minősítő hangversenyén ezüst fokozatot ért el, majd megkapták az Aranykoszorú diploma minősítést is. Később történt a családban egy szörnyű tragédia, ami nagyon megviselt minket, főleg őt, így nem tudta már abban a formában folytatni a kar vezetését, ahogy korábban. A kilencvenes években aztán főiskolás lettem.  Andival itt ismerkedtünk meg ének-zene, karvezetés szakon. Apu talán ez által kapott  jelzést az égiektől az újrakezdéshez s velünk együtt 93’-ban újra indulhatott a kórus – kezdett bele a történetükbe.

Csenki megvárta őket

1998-ban aztán egy minősítési hangversenyen hangversenykórusi minősítést kapott az énekkar. Ennek alkalma a minősítés elnyerése mellett máig maradandó élmény Dodiban, mivel a dalok között előadták Csenki Imrétől a Széki nóták című népdalfeldolgozást, a zeneszerző pedig még aznap este elhunyt. 
 – Megvolt a dal, ami nagyon jól sikerült, majd megkaptuk a minősítést és este megtudtuk, hogy elhunyt a zeneszerző. Olyan érzésem volt, mintha megvárt volna minket. Megvárta, hogy ezt még életében előadhassuk –.

Két évvel később, 2000-ben édesapja is eltávozott, feleségével ketten maradtak a vegyeskar vezetésére. De még édesapja halála előtt jelentkeztek a Kodály kórusversenyre, amelyre e tragédia okán nem szívesen, de édesanyja biztatására elmentek és hatalmas sikert arattak. Azt mondta édesapja fentről segítette őket.
Nagy mérföldkőként emlegette a 2001-es Háry előadást is, amelyre Ütő Endre operaházi igazgató kérte fel az énekkart. A főszerepeket operaházi énekesek látták el és mint mondta: a részvétel mellett a legnagyobb megtiszteltetés a művészek meglepettsége volt a magas színvonalú előadást hallván.

Egy időre elköszöntek Polgárditól

2008 és 2016 között egy időre elköszönt Polgárditól és a kórustól, mert családjával egy munka miatt Izlandra költöztek, erre az időre húga és bátyjának egykori tanítványa vették át a karnagyi szerepeket. Majd hazatértük után ott folytatták, ahol abbahagyták, nemrég pedig lányuk is csatlakozott a karnagyok közé, így vele együtt már négyen vannak – felesége, húga, lány és ő –.

Generációk találkozása

– Habár sajnos azt látom, hogy egyre kevésbé van igény a zenére és a művészetekre a fiatalok körében, nálunk ez nem tapasztalható. A több mint 40 fős kórustagjaink között a 18 éven aluliaktól kezdve egészen a 80 éves korosztályig vannak. Szerencsére nálunk nem egymás mellett, hanem egymással dolgoznak a generációk – ezt már felesége, Andrea mondta.

Határon túli sikerek

A Clara Voce nem csak Polgárdi és a megye zenei életének kiemelkedő vegyeskara, hanem a határon túl is. Az elmúlt években számos alkalommal felléptek külföldön: Erdélyben, Németországban, Csehországban, nemrég pedig a helyiek támogatásának köszönhetően Olaszországba is eljutottak.

Előadók, karnagyok, tanárok

József és Andrea a karnagyi feladatok mellett pedagógusként a Gorsium Alapfokú Művészeti Iskolában tanítanak, illetve duett és egyéb formációkba összeállva is szoktak zenélni. A vegyeskar mellett a Kissek zenekar, a HighFive és Kiss József Gyermekkórus találkozó is családjukhoz köthető.

Ugyan még csak alig telt el néhány hét az olaszországi fellépésük óta, a jövőben is szeretnének minél többször a határon túlra utazni és elkápráztatni a közönséget, emellett persze továbbra is szeretnének részt venni a városi és megyei programokon, jeles napokon.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában