Frissen Fejérből

2024.07.12. 16:00

Mérgező lehet az új, szintetikus kannabinoidokat tartalmazó gumicukor!

A CBD és hemp boltok kínálatában az utóbbi hónapokban megjelent THCJD jelzéssel ellátott gumicukrok fogyasztása fokozottan veszélyes az egészségre. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ arra kér mindenkit, hogy kerülje az ilyen jelzéssel ellátott mérgező hatású termékek vásárlását és fogyasztását.

Gombor Lili

Mérgezést okozhatnak a szóban forgó gumicukrok

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Az elmúlt héten eddig alig ismert, szintetikus kannabinoidokat tartalmazó gumicukorkészletet foglalt le a rendőrség CDB termékeket árusító üzletben, miután annak fogyasztását követően több, elsősorban külföldi állampolgár került kórházba mérgezés tüneteivel. A Nemzeti Szakértői és Kutató Központban elvégzett vizsgálatok szerint a szóban forgó, THCJD jelzéssel ellátott gumicukrok fő hatóanyaga nem kenderből kivont THC, hanem ahhoz szerkezetileg hasonló szintetikus vegyületek. Az így előállított vegyületek a THC-hoz képest sokkal erősebb hatásúak és lassabban fejtik ki hatásukat, ami miatt nő a túladagolás kockázata. A vegyületek fogyasztásának hatására megváltozik az érzékelés, a hangulat, a viselkedés, túladagolása beszéd- és mozgásképtelenséget okozhat – áll a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) felhívásában, melyet a Fejér Vármegyei Kormányhivatal is közzétett közösségi oldalán.

Az NNGYK kéri, hogy senki se vásároljon sem üzletekben, sem internetes felületeken THCJD jelzéssel ellátott termékeket, és ne fogyasszon ismeretlen eredetű gumicukrot!

Mérgezés vagy annak gyanúja esetén hívja a 0–24 órában elérhető 112-es segélyhívó számot, vagy tájékozódjon az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat +36/80/201-199-es telefonszámán.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában