Sajtótájékoztatón jelentették be az örömhírt

2024.08.30. 17:30

Székesfehérvár ad otthont az Entente Florale díjkiosztó gálájának!

Nem kisebb elismerés érte a királyok városát, minthogy jövő hét szombaton házigazdája lehet a nemzetközi környezetszépítő verseny díjátadójának, ahol összesen 7 ország 11 települése mutatkozik be. Hazánkat Debrecen és Zalakaros képviseli.

Kecskés Zoltán

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A Sóstó Látogatóközpont előtt tartott sajtótájékoztatón a város képviseletében Lehrner Zsolt alpolgármester hangsúlyozta, nagy büszkeséggel éli meg a város, hogy házigazdája lehet annak a nívós eseménynek, ahol még 2022-ben Székesfehérvár a legjobb arany minősítést, illetve a Green Spaces Award különdíjat is bezsebelhette, amelyet kifejezetten a zöldterületek gondozásáért, a Sóstó Természetvédelmi Terület fenntartásának elismeréséül kapott. Az alpolgármester hozzátette azt is, összesen 160 fő érkezik a városba, akik egytől egyig kertészeti szakemberek és már alig várja az idei Entente Florale gáláját!

2024-ben összesen 7 ország 11 települése mutatkozik be: a két magyar város, Debrecen és Zalakaros mellett Csíkszereda, a szlovéniai Velenje, a Szlovákiában fekvő Farkasd, az írországi Carlow és Ballinahown, a németországi Meinheim és Höxter, valamint a cseh Písek és Chorušice. 

Bozai István városgondnok a Bajnokok Ligája döntőjéhez hasonlította a szeptember 7-i eseményt, mint fogalmazott, „a résztvevők egész éves munkáját fogja a zsűri értékelni és a díjakat átadni." Hangsúlyozta, érdemes lesz kilátogatni a Sóstóra, hiszen a 18 órai gálát megelőzően, 14-16 óra között 7 ország, 11 településének hagyományos ételei, italai is bemutatkoznak majd a helyszínen. Színes programnak ígérkezik! Homoki László kertészeti divízióvezető az előtte szólóhoz csatlakozva rámutatott arra is, hogy a nemzetközi verseny egy igazi szakmai kihívás, hiszen rengeteg munkája van minden résztvevőnek abban, hogy települését a szakmai zsűri elé tárja. 

Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője nagy lehetőségként tekint az eseményre, hiszen az idelátogatók testközelből is megismerhetik a város természeti-, kulturális- és épített örökségeit. Mint mondta, a rendezvény ideje alatt is nagy szeretettel várják az érdeklődőket a Sóstó Látogatóközpontban. Tóth Marianna a Városgondnokság rendezvényszervező divíziójának vezetője kiemelte,  hogy a nemzetközi eredményhirdetést a Székesfehérvári Turisztikai Kft-vel együtt valósítja meg a Városgondnokág.
 

Tudta-e?

Az Entente Florale Europe, vagyis az Európai Virágos Városok és Falvak egy európai szintű verseny falvak, városok, városok, közösségek és köztestületek számára, 1975 óta létezik, és jelenleg nyolc európai ország vesz részt benne. A kezdeményezés évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend, és közel 350 települést mozgat meg minden évben. Magyarország a turisztikai szakma kezdeményezésére 1990-től a közép-kelet európai térségből elsőként csatlakozott az európai versenyhez, és egyben a régió legsikeresebben szereplő országa. Az elmúlt több mint két évtizedben a magyar települések tíz arany (Balatonfüred, Siófok, Géderlak, Kaposvár, Lipót, Nagyatád, Eger, Gyula, Balatongyörök, Tihany, Veszprém), huszonkilenc ezüst, tíz bronz és tíz Európa-díjat nyertünk. Idéntől 2025 végéig pedig a soros elnöki szerepét is országunk látja el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában