Köszönet a gondoskodásért, a hivatali teendőkön felül

2 órája

Civilek nyújtottak át nem hivatalos elismerést

Bálint Istvánné polgármester a választók akaratából folytatja polgármesteri munkáját a következő ciklusban is. Idén a helyi civilek javaslatára „különdíjat” vett át Szent Istvánkor, amiről abban a pillanatban értesült ő is.

Zsohár Melinda

Fotó: Ivanics Imre

Az európai uniós és a magyar helyhatósági választások egybekapcsolása következtében az az érdekes helyzet állt elő, hogy bár júniusban köztudottá vált, kik viszik tovább a települések közügyeit, kik nyerték el a választók bizalmát a további öt esztendőre, októberig nem lépnek hivatalba. Tehát a választások után maradtak a polgármesterek, helyi képviselők a helyükön, az újak pedig várnak a „sorukra”. Sok helyütt nem történt változás, úgy, mint Bicskén, ahol Bálint Istvánné nyerte meg a választást. A nyolc körzetben nyertes helyi képviselő mind a Fidesz-KDNP jelöltjei voltak a polgármesterhez hasonlóan, heten az előző ciklusban is e tisztet viselték ugyanitt. A három listás képviselő a DK, az MKKP és a Mi Hazánk jelöltjeként jutott be az október elején felálló testületbe.

A polgármester 2019. előtt öt évig alpolgármester volt Bicskén, korábban is részt vett a helyhatóság munkájában, s mindenféle jutalmat, kitüntetést visszautasított. Civil elismerést már kapott ugyan, amit a helyi szavazatok alapján ítéltek meg neki. 2017-ben egy országos egyesület meghirdette az Év alpolgármestere címet, s az országos összesítések nyomán a legtöbb szavazatot Bálint Istvánné kapta. Az idei választásokat követően a bicskei testület anyagi elismerést szavazott meg Bálintnénak, amit ő elfogadott, s közzétette honlapján a köszönetét. Egy másik elismerést is átvehetett azonban augusztus 20-án, amiről maga sem tudott előzetesen, s igazából nem is tekinthető hivatalos kitüntetésnek. Mivel állami, illetve önkormányzati ünnepségen kívánták átadni az egyedi díjat, a jegyző jóváhagyását, a törvényes menetet kérték ki az ügyben, mondta el Vincze Zita kulturális civil aktivista, a javaslattevő.

- Tizenkét bicskei civil szervezet véleményét kértem ki előzetesen, hogy miként köszönjük meg ünnepélyes keretek között a polgármester asszony tevékenységét. Azt a többletet, amit hivatalán felül tesz évek óta – hangsúlyozta Vincze Zita. Az átnyújtott oklevélben megfogalmazták, miért adják többszáz bicskei ember, több civil szervezet nevében ezt az erkölcsi elismerést. „A bicskei közélet fellendítése, a közösségek támogatása, a határokon átnyúló kapcsolatok javítása és ápolása, az önzetlen szolidaritási akciók megszervezése, a lokálpatriotizmus előtérbe helyezése, valamint a közösségépítés érdekében végzett áldozatos feladatvállalása elismeréseként” – ez állt az oklevélben.

A Szent István napi ünnepség záró aktusaként Szabó Ágnes, az egyesített szociális intézmények, a Kapcsolat Központ vezetője személyes hangú köszöntést fűzött az átadott elismerés mellé. „Téged leginkább úgy lehetne jellemezni, amit olaszosan mammaságnak mondunk, anyai gondoskodásnak. Odaállsz mellénk, és a legindokoltabb helyzetben tudod feltenni azt az egyszerű kérdést: hogy vagy? És ami a legfontosabb, nem futsz el a válasz elől sem. Meghallod, meghallgatod azt is, értelmezed és lelkesen közreműködsz, ha úgy véled, hogy ott valamilyen formában segíteni tudsz. Jó alkalom kínálkozik most arra, hogy mindebből megpróbáljunk valami kis töredéket visszaadni neked, hogy Te is meg tudd érezni a feléd irányuló, és reményeink szerint a téged el is érő szeretetünket” – fogalmazott Szabó Ágnes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában