Könyvek jöttek, könyvek mentek

19 órája

Nagy sikere volt a könyves flashmobnak (videó)

A Vörösmarty Mihály Könyvtár nagy sikerrel szólította meg az embereket az olvasás világnapi könyves akciójával: sokan eljöttek a Bartók Béla térre, hogy letegyenek egy könyvet, s elvigyenek egy másikat.

Gombor Lili

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Könyves flashmobot szervezett a Bartók Béla térre péntek délután a Vörösmarty Mihály Könyvtár (VMK). Az esemény apropója az olvasás világnapja volt, amely egyébként szeptember 8., de az idén vasárnapra esik. Az akció keretében a könyvtár néhány könyvet helyezett ki a Bartók Béla téri padokra, melyek közül bárki elvihette azt a kötetet, amelyikre szemet vetett, cserébe viszont ott kellett hagynia egy saját könyvet, amelyre esetleg már nem volt szüksége. 

A könyvcsere becsületkasszás alapon működött, azaz ott jártunkkor úgy tapasztaltuk, hogy nem álltak a könyvek mellett a könyvtár munkatársai, árgus szemekkel azt figyelve, hogy aki elvisz egy könyvet, az cserébe le is tesz egy sajátot. Sokan válogattak a könyvek között, mindenki odatette a maga kötetét is. Az akció szépen, tisztességesen zajlott. Volt, aki jó nagy vászontáskával érkezett, több könyvvel megrakodva, s azokat sorjában kipakolta a padra, amelyek közül több perceken belül új gazdára talált.

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

A könyves akció nemcsak az olvasás népszerűsítését segíti, hanem környezetvédelmi szempontból sem utolsó, sőt, még a könyvek tisztelete sem szenved csorbát azzal, hogy a polcon porosodó köteteink nem a zúzdába kerülnek. Érdemes figyelemmel kísérni a VMK programjait, melyek között a flashmobhoz hasonló aktív programokat is találunk, csakúgy mint beszélgetéseket és előadásokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában