Vadászok és gazdálkodók, természet- és állatvédők harmonikus együttműködése

2 órája

Vármegyei vadásznap a Bicske Szíve Parkban

Az 31. Fejér vármegyei és kistérségi vadásznapot ezúttal a Bicske Szíve Parkban tartották. A nagyszabású rendezvény sok programot kínált, kitüntetéseket adtak át és csaknem harminc csapat főzött vadkülönlegességeket.

Zsohár Melinda

Fotó: Ivanics Imre

A Vérteserdő Zrt. vadászkürtöseinek üdvözlésével nyitották meg a vadásznapot augusztus utolsó, igen forró napján a Bicske Szíve Parkban. A kisváros szívében a szabadidő park kiváló helyszín, a rendezők pedig elegáns és élvezhető környezetet teremtettek a nagyszabású eseménynek. A vértesacsai erdőben hajnalban elejtett gímszarvas friss tetemét illő rituáléval és ágas-lombos díszítéssel nem véletlenül mutatták be, a „gyilkos” bika egyik agancsa az alakjával fajtársait veszélyeztette, már a helyi vadászok látókörében volt. Ahol a nagyvadaknak nincs természetes ellensége, az embernek kell beavatkoznia az állatvilág szabályozásába – etikusan és a törvény szerint, hangzott el minden hozzászólótól. A sok árnyékolóval ellátott helyszínen a népszerű főzőversenyen oly kiváló ételeket készítettek a vadásztársaságok, baráti körök, amelyekkel szintén nem mindennap találkozik a közönség.

Fotó: Ivanics Imre

A szervezést az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete és Bicske önkormányzata vállalta, a bicskei illetőségű Nimród Vadásztársaság tagjainak aktív közreműködésével. A térség vadászai, vadásztársaságai és vadgazdálkodással foglalkozó szervezetei gyűltek össze, képviselték a magyar vadásztársadalmat. Tavaly első alkalommal rendezett családi vadásznapot Bicske és huszonhárom év után újra tartottak vadászbált. Ennek példáján döntött úgy az OMVK vármegyei szervezete hogy a kisvárosban tartja meg a Fejér vármegyei és kistérségi vadásznapot. „A vadászat életforma, amely mélyen gyökerezik kultúránkban és hagyományainkban. A vadászok elkötelezett munkássága hozzájárul természetünk megőrzéséhez, az ökoszisztémák egyensúlyának fenntartásához és a fenntarthatóbb jövőhöz. Mindig fontos volt a vadásztársadalom számára, hogy a vadászatokon minden résztvevő felelősséggel és tisztelettel vegyen részt, kulcsfontosságú a vadállatok és a természet tiszteletben tartása”, hangsúlyozta Bálint Istvánné polgármester megnyitójában.

Fotó: Ivanics Imre

A vadászok és a társadalom kölcsönös bizalmának erősítéséről szólt Jámbor László, az OMVK elnöke. Hozzátette, Fejér vármegye vadászaitól és vadgazdálkodóitól számos teremtő gondolat származott, a jótékonysági vadászat ötlete is innen ered. A természetgazdálkodás pozitív példáiról szólván az elnök méltatta a fiatalokat, az utánpótlást, aki sokszor „nevelik” az idősebbeket példájukkal, korszerű szemléletükkel. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet elismerő kitüntetéseit nyújtotta át Pechtol János, a védegylet elnöke és Méhes Lajos, az OMVK Fejér Vármegyei területi szervezetének elnöke. Nimród-érmet vett át a seregélyesi Fodor Ferenc, a szintén seregélyesi Jankovics József és a bicskei Temesvári Lajos.

Fotó: Ivanics Imre

A Magyar Vadászatért érdemérmet kapott Maár Gyula, a sárréti terület fővadásza, gondozója. Köszöntötték Nyári Zoltán hivatásos vadászt, aki eredményesen képviselte a Fejér vármegyei hivatásos vadászokat az országos versenyen. A megnyitót követően megáldotta az eseményt és a résztvevőket Mészáros János címzetes apát, hangsúlyozva: a vadászat komoly etikai magatartást kíván ezen ősi szakma képviselőitől. A felelősség az emberi jellem nélkülözhetetlen része, mondta. A vármegyei vadásznap további része számos kulturális, gyermek- és zenei programot tartalmazott, amelyhez Tanárki Gábor vármegyei főispán kívánt pohárköszöntőjében lelki és kulináris feltöltekezést.

Fotó: Ivanics Imre

A vadászhúsokat a szervezők bocsátották rendelkezésre a résztvevő csapatoknak, amelyek egy-egy vadásztársaságot, baráti és nyugdíjas kört képviseltek. Különleges ételeket készítettek, nem mindennapi fűszerekkel, körettel, ízesítéssel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában