Szakrális tartalom

2017.09.19. 13:20

Földi Péter kiállított festményei a szakrális művészet megkerülhetetlen darabjai

Az Ars Sacra Fesztivál keretében nyílt meg szombaton Földi Péter festőművész kiállítása a Szent István Művelődési Házban.

Bokros Judit, V. Varga József

Az idén tizedszer megszervezett Ars Sacra Fesztivál és benne a Nyitott Templomok Napja alkalmat kínált arra a hétvégén, hogy a látogatók vezetéssel tekinthessenek meg bizonyos templomokat. A több mint egy hétig tartó rendezvénysorozat azonban még számos programot kínált és kínál, a szakrális művészetet a középpontba helyezve.

Földi Péter festőművész a Szent Korona Galériában Fotó: Pesti T.

Fehérváron előadás, vezetett túra, a Vox Mirabilis Kamarakórus koncertje is a fesztivál része volt. S azon belül nyílt meg a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban Földi Péter Kossuth-díjas festőművész tárlata, a Székesfehérvári Egyházmegye Kortárs Művészeti Gyűjteményéhez kapcsolódó tárlatsorozat részeként. A megnyitón egy, a művészről készült film részletének levetítése után Spányi Antal megyés püspök mondott köszöntőt, Földit különleges alkotónak nevezve. Kiemelte: fontosak a művész szakrális témájú képei, amelyeken csak rá jellemző szín-és formavilág jelenik meg.

Lóska Lajos művészettörténész részletesen elemezte a somoskőújfalui alkotó művészetét. Elmondta: Földinél a ’90-es években keletkezett képeken a korábbinál is erőteljesebben érzékelhető a szimbolikus tartalom, technikában a plasztikusság. Szakrális témájú festményeit a népi vallásosság rekvizítumai – például pléh kereszt – ihlették. Ezek hozzák közel Isten fiát a földi halandóhoz – fogalmazott Lóska Lajos, aki kitért egyebek mellett az Én Istenem, én Istenem vagy a Harmadnapon című festményekre. Hozzátette: egyszerű és mély tartalmukkal a képek a mai szakrális művészet megkerülhetetlen darabjai. A megnyitó átszellemült hangulatáról Dresch Mihály kiváló szaxofonjátéka és Lábodi Ádám, a Vörösmarty Színház művészének felolvasása gondoskodott. Utóbbi Weöres Sándor A teljesség felé című kötetéből adott elő részleteket.

A Szent Korona Galériában látható festmények először hatalmas méretűkkel és erőteljes színeikkel nyűgözik le a látogatót. Aki aztán a képeken szereplő figurákat és formákat szemlélve elgondolkodhat az említett szimbolikus tartalmakon.

A somoskőújfalui hétköznapok, emberek ábrázolása mellett jelennek meg a vallásos jellegű művek.

A megyében más helyeken is szerveztek programot a fesztivál kapcsán, Móron például nyitott hangversenyre várták a közönséget. A fülei Árpád-kori alapokra épült Keresztelő Szent János születése templomban szombaton este a polgárdi Clara Voce Vegyes Kar adott koncertet Kissné Révfalvi Andrea karnagy vezetésével. Közreműködött Gabrieli-Kiss József énekművész. Balla Móni Aranka erdélyi származású festőművész Fülei hangulatok című kiállítását Demeter Zoltán író nyitotta meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában