nyolcvanas évek

2017.10.09. 11:00

Metszéspontok címmel nyílt kiállítás Fehérváron

SZÉKESFEHÉRVÁR – Rendhagyó kiállítás nyílt pénteken este a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében, Metszéspontok címmel.

Gábor Gina

mullner

Tanulmányi kiállítás – a tárlat kurátorai, Balázs Kata és Szabó Eszter Ágnes, valamint a munkát koordináló Izinger Katalin ezt a műfaji megjelölést használja a tárlatra, amely a film, a képzőművészet és a zene metszéspontjait vizsgálja, annak érdekében, hogy képet kapjunk a nyolcvanas évek sajátos összművészeti törekvéseiről.

A tárlaton szerepel egy videoinstalláció, amelyben megszólalnak három, a 80-as években készült film (Eszkimó asszony fázik, 1983, rendezte: Xantus János; Meteo, 1989, rendezte: Monory-Mész András; Az emberevő szerelme, 1985, rendezte: Cantu Mari, Pázmándy Katalin) egyes alkotói. A mintegy 2,5 órás filmből az interjúk alapján feltárulnak azok a szempontok, amelyek meghatározták egy-egy mozi vizuális világát, szóba kerülnek a filmekben szereplő, legendássá lett tárgyak. A kurátorok választ keresnek arra, miként jelennek meg ezekben a filmekben a korszak zenei, képzőművészeti tendenciái. A videoinstallációt fotók, plakátok, lemezek egészítik ki, de a tárlaton szerepelnek Méhes Lóránt a new wave emblematikus alkotásaiként számon tartott napszemüveg-sorozatának darabjai is. Hogy miért?

Ahogyan arra a megnyitón Müllner András irodalmár is felhívta a figyelmünket: „A filmek bár sok mindenben eltérnek egymástól, többé-kevésbé lenyomatai annak az alternatív kultúrának, amelyet a hivatalos kultúrpolitika nem kanonizált. (...) A jelen, kutatásra alapozott kiállítás (és remélhetőleg még sok hasonló a jövőben, mindegyik a maga módján) tulajdonképpen szétbontja a filmeket, megállítja a mozgóképeket, egy-egy tárgyat vagy dokumentumot kiemel belőlük és a néző elé helyezi azokat, kontempláció céljából.”

A kutatás folytatódik, a kurátorok célja, hogy a nyolcvanas évek underground kultúráját bemutató filmek legendás tárgyait is megtalálják – mert ezek sajnálatos módon elkallódtak A Meteo című film híres Csajkájának egyenesen nyoma veszett...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában