keramikus

2018.01.22. 21:53

Megnyílott Miklós János keramikus művész móri kiállítása

Megkapóan letisztult formavilág Miklós János keramikus művészé. Műveiből most a Lamberg-kastélyban nyílt kiállítás.

B. Kiss László

.

A 3falu banda zenéje foglalta keretbe hétfő este a móri Lamberg-kastélyban tartott kiállításmegnyitót. A magyar kultúra napján Miklós János keramikus művész szobrászműveiből nyílt kamarakiállítás a művelődési intézményben.

A kisvárosban a kultúrát a hétköznapokon sem hanyagolják el, a móri kulturális élet fellegvára pedig a Lamberg-kastély. A település zenei és képzőművészeti élete kimagaslóan magas színvonalú – mondta el a kiállítás megnyitóján a polgármester képviseletében dr. Némethné Utry Edit, a polgármesteri hivatal humánügyi irodájának vezetője.

A keramikus kiállítását Nagy Benedek, a kiváló móri szobrász nyitotta meg. Ő felidézte a művészeti szabadiskola megalapítását.

Elmondta, hogy amikor a szabadiskolát 1990-ben bejegyezték, és megkapták a Lamberg-kastély szomszédságában álló épületet, akkor Miklós János és az ő bátyja voltak azok, akik kivakolták, kimeszelték az egészet. A később itt rendezett szimpóziumoknak Miklós János is résztvevője volt.

Nagy Benedek, Miklós János és Némethné Utry Edit Fotó: Hrubos Zs

Nagy Benedek beszédében a magyar kultúra napja apropóján – mások mellett – idézte Babits Mihály gondolatait is.

Eszerint az, akinek nincs hazája, az nem lehet világpolgár. Legföljebb kozmopolita, s mint ilyen, óhatatlanul egoista lesz.

A móri szobrász a megnyitóban utalt arra, hogy Miklós János kiállított műveinek fő motívumát a mag adja, melyet Miklós János ősi magyar szimbólumokkal ír át.

Jó úton jár a keramikus művész azzal, amit csinál – summázta végül mondandóját a móri szobrász.

Miklós János Magura című kiállítása a móri Lamberg-kastélyban február 25-ig tekinthető meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában