hangverseny

2018.04.18. 14:00

Az Éneklő Ifjúság élő mozgalom 1934 óta

A KÓTA és szakmai elődei, a Magyar Kórus, valamint a Bartók Szövetség 1934 óta szervezi az Éneklő Ifjúság hangversenyeket, amely azóta élő mozgalommá terebélyesedett. Kedden az érdeklődök e hagyománygazdag mozgalom újabb programján vehettek részt a fehérvári Táncházban, ahol délelőtt 10 órakor kezdődött a részt vevő kórusok minősítő hangversenye.

Sági Zoltán

A sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskola Mészöly Géza kórusa is részt vett a minősítőn

Fotó: Nagy Zoltán Péter/ Fejér Megyei Hírlap

A szervező Fejér Megyei Művelődési Központ részéről Major Lászlóné mondott köszöntőt, bevezető szavaiban a kóruséneklés pozitív testi-lelki hatásaira hívva föl a figyelmet. Kiemelte, hogy a közös éneklés akár kúraszerűen is alkalmazható, mivel az, mint fogalmazott, fokozza az összetartozás érzését, szabályozza a szívműködést, csökkenti a szorongást és növeli a várható élettartamot. Stilszerű megnyitó ez egy olyan rendezvényen, amely az egykori alapítók szándéka szerint is a zene szeretetéről és a közös éneklés öröméről szól.

E mostani alkalommal 12 kórus mutatkozott be, akiket Papp Hanna Róza, a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium tanulója konferált föl, elsőként bemutatva a háromfős zsűrit, amelynek tagjai voltak Zakariás Anikó karnagy Budapestről, Rostetterné Nagy Rita karnagy Veszprémből és Nagy Ernő karnagy Pécsről.

A sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium kórusa is részt vett a minősítőn
Fotós: Nagy Zoltán Péter/ Fejér Megyei Hírlap

A tizenkét kórusból tizenegy kérte értékelését is, ők a hangversenynap végén az alábbi minősítésekkel távozhattak. Móri Radnóti Miklós Általános Iskola kiskórusa: arany. Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium gyermekkara: ezüst. Sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskola Mészöly Géza kórusa: ezüst. A székesfehérvári Zentai Úti Általános Iskola gyermekkara: ezüst. A Kossuth Lajos Általános Iskola gyermekkara: arany. A Ciszterci Szent István Gimnázium gyermekkara: arany. A Ciszterci Szent István Gimnázium vegyes kara: arany. A Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola egynemű kara: arany diplomával és országos dicsérő oklevél. A Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola vegyes kara: arany diplomával és Év kórusa díj. A Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola fiú­kara: arany diplomával és Év kórusa díj. A Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium vegyes kara: arany diplomával.

A Kodály Zoltán Általános Iskolából érkezett Legkisebbek Kórusa nem kért minősítést, ők kiválóan szerepeltek. A rendezvény alatt a Magyar Televízió is megjelent egy körkapcsolás erejéig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában