Orbán Kolozs Andrásné alkotásai

2018.04.17. 08:22

Üvegre festett virágmotívumokat állítottak ki Fehérváron

Ahogyan a Virágom, virágom cím is mutatja: a kiállításmegnyitó és az alkotások középpontjában a növények álltak, állnak.

Szanyi-Nagy Judit

A kiállítást maga az alkotó, Orbán Kolozs Andrásné üvegfestő nyitotta meg

Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

A népművészet és a művészet virágai – nem sokon múlt, hogy ezt a címet kapja Orbán Kolozs Andrásné üvegfestő kiállítása. Végül a Virágom, virágom elnevezés kerekedett felül, amely szintén jó választásnak bizonyult, hiszen a motívum kettős kiemelése mellett az ismerős dallam csendülhet fel bennünk: a Tavaszi szél vizet áraszt, mely moldvai-csángó népdalként idézi meg a népművészetet.

– Nagy munka van a kiállításban: mind a képek elkészítésében, mind a megnyitó megszervezésében – avat be a háttérmunkákba a korábban pedagógusként dolgozó alkotó, aki egy rövid előadással is készült a hétfői kiállításmegnyitó kapcsán.

A festett üvegekről is visszaköszön tudása, a különféle népviseletekről (úgymint kalotaszegi vagy kalocsai), s azok motívumairól.
Fotós: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

A virágok középkori felosztása

– A művészetben a virágok szorosan összefüggenek: az emberek ezeket a motívumokat korábban nem a természetből vették, hanem elképzelték, s egymásnak adták kézről kézre – mondta el a helyszínen, a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában Orbán Kolozs Andrásné. Az üvegfestő beszélt a virágok középkori felosztásáról is, arról, hogy akkoriban kerek (gránátalma, rózsa) és kehelyszerű (tulipán, liliom) motívumokra osztották a növényeket. Érdekességként azt is elmondta: a középkori csokrokban legfeljebb háromféle forma fordulhatott elő, illetve az akkor élők kedvencként a rózsát és a liliomot ábrázolták. A kiállításmegnyitón bemutatott tudás természetesen a festett üvegekről is visszaköszön, a különféle népviseleteket (úgymint kalotaszegi vagy kalocsai), s azok motívumait vagy éppen a középkori csokrokat hitelesen ábrázolva.

A kiállítást maga az alkotó, Orbán Kolozs Andrásné üvegfestő nyitotta meg
Fotós: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

S hogy miért éppen üvegfestés?

Mint azt az alkotó megfogalmazta: mindig is szeretett rajzolni, az üvegeken megcsillanó fény pedig különös aurát varázsol az elkészült alkotások köré. Orbán Kolozs Andrásné kiállítása május 5-ig tekinthető meg a Széna téri Tagkönyvtárban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában