Közös énekléssel őrzik a hagyományt

2018.06.12. 07:30

A Julcsika-Tercsike Dalos Találkozót negyedszer rendezték meg Ercsiben

Igen kedves nevű rendezvényre várták hagyományőrző vendégeiket az ercsiek szombaton.

Bokros Judit

Az ercsi Jorgováni Rác Kórus házigazdaként énekelt

Fotó: Bokros Judit/Fejér Megyei Hírlap

A Julcsika-Tercsike Dalos Találkozót negyedszer rendezték meg az ország különböző pontjairól érkező, főleg rác kórusoknak. A helyi, Sziliné Viczkó Tímea vezetésével közel 10 éve működő Jorgováni Rác Kórus 2015-ben invitálta először a környékbeli és a távolabbról érkező művészeti csoportokat, hogy megmutassák egymásnak saját dalaikat. Azóta hagyomány a találkozó, amelyen a visszatérő fellépők mellett eddig mindig voltak újak is – tudtuk meg a szervezőktől.

Az Eötvös József Művelődési Házban szebbnél szebb ruhákban vonultak föl az idei résztvevők: a Jorgováni kórus, a tököli Komsije Kórus, a kalocsai Ruzsice kórus, a tököli rác férfi kórus, a nagykozári horvát önkormányzat Biszer Énekkara, a Harkányi Horvát Énekkar, a Fityeházi Hagyományőrzőktől pedig Takácsné Magdics Anna énekelt. A megjelenteket Gólics Ildikó önkormányzati képviselő köszöntötte (aki maga is hagyományos rác ruhát öltött), majd átadta a szót Pálmüller Béláné Etelkának, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökének, aki szintén üdvözölte a megjelenteket.

Az ercsi Jorgováni Rác Kórus házigazdaként énekelt
Fotó: Bokros Judit/Fejér Megyei Hírlap

Végül Győri Máté polgármester szólt, aki felelevenítette: a Julcsika-Tercsike Dalos Találkozó a nevét egy régi film betétdaláról kapta, s ennek ercsi vonatkozása is lehetett. A becenevek pedig arra utalnak, hogy az itt élő rácok milyen kedvesen becézték a lányokat. A rendezvény a házigazdák kórusának fellépésével kezdődött, majd a csoportok, szereplők rövid bemutatkozás után adtak műsort. Az összejövetelt közös ebéd, beszélgetés zárta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában