A városi ember magánya erdei képekbe zárva

2018.08.06. 07:30

Iszkaszentgyörgyön nyílt meg Peter Gaber szlovén festő első magyarországi kiállítása

Odafönt a kastélyban egy fiatal szlovén festőművész, Peter Gaber képei láthatóak. Az Ari Kupsus Galéria utolsó idei nyári kiállításának képei szombaton kerültek föl a falakra.

Majer Tamás

A házigazda, Ari Kupsus mutatta be a Peter Gaber festményeit

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A megnyitón a finn kultúrmunkás, Ari Kupsus méltatta a távollévő szlovén Peter Gabert. Akiről egyébként megtudtuk, hogy mint a festők rendesen, nem beszélni szeret. Gondolatait, üzeneteit, szavakon túli érzelmeit ecsettel fedi fel, mutatja meg. Ez Gaber debütáló kiállítása hazánkban. Többek között Szlovéniában, Németországban, Angliában és Törökországban is volt már önálló tárlata.

A most nyíló kiállítást Ari Kupsus egy ankarai galériával együtt hozta tető alá. Ennek kapcsán megjegyzezte, hogy éppen a török fél javaslata volt, hogy Peter Gaber képeit ne Budapesten, hanem a festői Iszkaszentgyörgyön mutassák be a magyar közönségnek. Nemcsak a fővárosban van Európából is észrevehető kulturális élet Magyarországon!

Ari Kupsus szerint a szlovén festő az absztrakt és a realisztikus ábrázolásmód határán egyensúlyozik. Ecsetkezelése hangsúlyosan vertikális, festményein az expresszionizmus stílusjegyei is felfedezhetők.

A művészt törökországi utazásai is inspirálták. Peter Gaber tavaly megjárta Ankarát és Isztambult. Mint Ari Kupsus elmondta, a szlovén fiatalember szuggesztív benyomásokat szerzett a zsúfolt nagyvárosok pörgő, mégis elidegenítő hatást keltő mindennapjairól.

A házigazda, Ari Kupsus mutatta be a Peter Gaber festményeit
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az iszkaszentgyörgyi kastélyban kiállított festményei jellemző helyszíne az erdő. A színek sötét tónusúak, köztük a sötétzöld uralkodik. A képek – Ari Kupsus értelmezésében – éppen a nagyvárosi lét és az erdőben megtapasztalható egyedüllét ellentétéről tanúskodnak. Ugyanakkor ordít a vásznakról a sűrű rengetegbe rejtőzött ember magánya is. Ugyanilyen magány jellemzi a metropoliszokban hangyaként nyüzsgő, egyedül élő városlakókat is.

Ari narrációja szerint ma is sokan élnek igazi társ, barátok nélkül, a virtuális kapcsolatok tökéletlenek. A műértő finn kultúraszervező úgy látja, hogy sokan saját „színházi” életet visznek, sminkbe, díszbe, egy önfeledt élet jelmezébe bújva élik hétköznapjaikat, ám lakásaik ajtaján belépve teljesen átalakulnak.

– A képeken ezt a különbséget mutatja meg nekünk Peter – mondta a házigazda.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában