Lenyűgöző táncos összeolvadás

2018.08.15. 11:30

A fehérvári táncfesztivál fellépői közül többen külső helyszíneken is jártak

Épp hogy elkezdődött, s szerdán már véget is ér a XXIII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál. A magyar és a külföldi fellépők ismét remek hangulatot csináltak a belvárosban és környékén.

Bokros Judit

Az indonézek a Viktória központban is felléptek

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A nyolc meghívott külföldi csoport és a vendéglátó Alba Regia Táncegyüttes, valamint utánpótlás csoportjai szombat óta különböző helyszíneken és időpontokban szórakoztatták és szórakoztatják a közönséget. A Zichy színpadon például minden nap gálaműsort láthattunk, más-más nemzet bemutatkozásával, a Táncházban pedig gasztronómiai élményekkel összekötött ismerkedésre, mulatságra várták az éjszakázást is jól bírókat.

 

Indonézek a Viktória Rehabilitációs Központban

Az egyik vendég Indonézia Lises Stkip Dance Group nevű csoportja, amely hétfőn a nagyszínpadon táncolt, kedden délelőtt pedig külső fellépésen járt a Viktória Rehabilitációs Központban. Ez utóbbi mozzanat – ahogyan Majoros Andor fesztiváligazgató korábban elmondta – a társadalmi felelősségvállalás jegyében történt, s azt célozza, hogy azok is megismerhessék a hozzánk érkező népek kultúráját, táncait, akik helyzetükből adódóan nem tudnak részt venni a fesztivál hivatalos programjain. A mozgássérültekkel foglalkozó intézmény igazgatója, Horváth Klára láthatóan örült, hogy ismét helyben élvezhetnek egy különleges előadást. Kiderült: néhány éve Costa Rica-i táncosok jártak náluk, most pedig az indonézeket fogadhatták. Külön öröm ez azért, mert nemrég egy, a távoli országból származó fiatal járt hozzájuk cserediákként kezelésekre. Őt akkor arra kérték, hogy tartson előadást Indonéziáról.

A Táncházban mindig fergeteges a hangulat – itt a görögök vonták be a közönséget
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Boldogok vagyunk, amikor házhoz jön egy szép program. Sokunk nem tud részt venni a belvárosi rendezvényeken, mert nagy a tömeg, s az emberek nem mindig tudnak odafigyelni ránk. A meleg sem tesz jót – fogalmazott Horváth Klára.

A színes kosztümökben, festett arccal megjelent táncosok és a zenészek hamar indonéziai hangulatot teremtettek. Vezetőjüktől, Arly Budionotól megtudtuk: Jáva nyugati részéről érkeztek, a csoport 2012-ben alakult, tagjai egyetemisták és tanárok. Magyarországon most vannak először: tizenegy táncos és hat zenész érkezett, hogy többek között szumátrai, jávai, ősi és modern elemekkel ötvözött ősi táncokat adjanak elő. A táncházi estjük során jellegzetes ételeik közül a sült rizsből, a csípős, földimogyorószósszal leöntött párolt zöldségekből adtak kóstolót, valamint indonéz kávét is kínáltak. Hangszereikről már Laki Áron tolmács mesélt, aki élt is Indonéziában. Az egyik különlegesség a bambuszból készült nyugat-jávai anklung. Aztán van a kecapi, ami szintén helyi hangszer, a cimbalomhoz hasonló, s a földön ülve pengetik, a gamelan pedig egy hangszeregyüttes egyik darabja. A dobokkal kiegészülve érdekes, „csörömpölős” hangzás keletkezett, ami jól illett a szépen kivitelezett koreográfiákhoz.

A Táncházban rendezett folkestek rendre a késő éjszakába nyúltak.

Az indiaiak csodás ruháján minden kézzel készült
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Görög, indiai, mexikói vendégek

Hétfőn a görög Alonaki Cultural Association kezdte a bemutatkozást, majd az indiai Gudzsarat államból érkezett Raaga Cultural Group of Performing Arts következett, végül pedig a mexikói Guijarro Folklore Dance Group zárt.

A görögök először egy lakodalom hangulatát elevenítették föl, majd több hagyományos táncból kaptunk ízelítőt, mai ruhákban, hiszen – mint fogalmaztak – régi táncaik ma is velük élnek. Az indiaiak elkápráztattak színes ruhájukkal, a mexikóiak pedig lendületes koreográfiáikkal és kopogós cipőjükkel vették le a közönséget a lábáról.

Az indonézek a Viktória központban is felléptek
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Zárás szerda este, amikor 18.30-tól ismét felvonul minden csoport, majd 20 órától a gála következik a Zichy színpadon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában