A szakmának és a közönségnek szól

2018.11.30. 11:30

Reggeltől estig csellóztak Székesfehérváron

Huszonkét csellista vesz részt a városban e héten zajló nemzetközi fesztiválon. Csütörtökön este az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral közös koncerten léptek föl.

Bokros Judit

Hérics Csenge Fauré Álom után című művét játszotta

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

December 2-ig

Gyönyörű hangszer a cselló (vagy gordonka), s erről most azok is meggyőződhetnek, akik ritkábban hallgatnak csellón előadott dallamokat. A november 25-től december 2-ig tartó IV. Nemzetközi Csellófesztivál programjában ugyanis több ingyenes, a nagyközönségnek szánt koncert szerepel. Ezek közül három már megvolt, aki azokra nem tudott elmenni, annak a december 2-i záró hangversenyen, a Hiemer-ház báltermében lesz még lehetősége meghallgatni a kiváló fiatal csellistákat és tanáraikat.

A fesztivál megrendezése négy nemzetközi hírű csellóművész és egyetemi tanár – a brazil-svájci Marcio Carneiro, a német-chilei Olaf Niessing, a brazil-német Matias de Oliveira Pinto és Onczay Csaba – nevéhez kötődik. Az első szimpóziumra 2015-ben, Németországban került sor, ezután minden évben egy-egy művész hazájában járt a fesztivál, így idén eljutott Magyarországra is.

Köszönhető ez a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzorán, Onczay Csabán kívül Szili Gabriella fesztivál-

igazgatónak is. Vele a szerdai ifjúsági koncert előtt beszélgettünk a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Kiderült: Gabriella a fehérvári zeneiskolában tanult csellózni, majd sokáig tagja volt az Alba Regia Szimfonikus Zenekarnak, ezért őket bevonva, önkormányzati támogatással sikerült most megszervezni a nemzetközi kurzust.

A szerdai ifjúsági hangversenyre iskolai csoportok is érkeztek
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fontos volt a megfelelő környezet, s Fehérvár szép belvárosa megfelelt az elvárásoknak. Sikerült továbbá elérhető távolságon belül megtalálni az oktatás, a koncertek helyszíneit. Ez azért lényeges, mert a résztvevők programja sűrű. Minden nap az oktatás és a fellépések jegyében telik – tudtuk meg Gabriellától, aki hozzátette: a fesztiválra való jelentkezéshez nem kértek referenciát. Nagyjából minden fiatalt ismernek versenyekről, más kurzusokról. Fehérvárra huszonketten érkeztek, körülbelül fele-fele arányban magyarok és külföldiek.

Közreműködik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar

A fesztivál közreműködője az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A zenekar igazgatója, ifjabb Major István szerint előzménynek tekinthető a szomszédos Várpalotán húsz éve újra és újra megrendezett, színvonalas nemzetközi csellóverseny is, amelynek szervezője szintén Szili Gabriella, a szakmai vezetője pedig Onczay Csaba. Ő tavaly részt vett a szimfonikusok által rendezett fehérvári csellómaratonon, s akkor megfogalmazódott benne egy hasonló esemény ötlete.

Major István örült a megkeresésnek és nagyon színvonalasnak tartja a megvalósult fesztivált. Szakmai oldalról komoly műhelymunka zajlik, a közönség pedig élvezheti ezek gyümölcsét a nyilvános koncerteken. A zenészek olyan felállásokban – például cselló kvartett – játszanak, amelyek egyébként ritkán fordulnak elő. Ritkaság az is, hogy átlépik a komolyzene kereteit, s könnyűzene is megszólal majd. Fontos tényező, hogy fiatalok, 16-25 év közötti zenészek játszanak, akikkel talán korosztályuk közönsége is jobban tud azonosulni.

Az Alba Regia szimfonikusai a két ősbemutatót – Vörös Janka Szóló ének és 5 cselló című műve a Vörös Janka Unlimited előadásában, valamint Tóth Péter Suite című, 8 csellóra írt darabja – felvonultató estbe kapcsolódtak be.

Hérics Csenge Fauré Álom után című művét játszotta
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Külföldi művészek

A tizenkilenc éves Aristeidis Lykos-Desyllas Görögországból érkezett a fesztiválra. Mint mesélte, nyolc éve játszik gordonkán, és korábban Romániában vett részt hasonló kurzuson. A fehérvári eseményről tanárától hallott, ő ajánlotta, hogy jelentkezzen. Mivel Magyarországon még nem járt, szívesen jött körülnézni, tanulni.

Aristeidis is játszott a szerda délelőtti ifjúsági koncerten, akárcsak a fehérvári Hérics Csenge. Ő a Hermann zeneiskolában tanult csellózni, jelenleg pedig a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán tanul előadóművészetet. Nagyon jónak tartja, hogy „házhoz jön” egy ilyen rangos zenei esemény, amelyen kiváló művészektől tanulhat. Az egyéni órák mellett vonzóak a fellépési lehetőségek, sokat lehet egy-egy ilyen alkalommal fejlődni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában