„Meg is mosakodjál”

2019.04.30. 16:00

Tisztálkodás a néphagyományban lesz a téma a Művészetek Házában

A napi rituálét, a tisztálkodást járja majd körül egy előadás, méghozzá közös énekléssel.

FMH

A Fejér Megyei Művelődési Központ a Csoóri Sándor Program támogatásával szervez előadást „Meg is mosakodjál” – Tisztaság és tisztálkodás a néphagyományban és a népdalokban címmel május 18-án, szombaton 19 órától a Művészetek Házában.

Az előadó Juhász Katalin néprajzkutató, az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa lesz. Fő kutatási területe a testantropológia, ezen belül is a higiéniai szokások, a rituális tisztaság-tisztátalanság fogalmának változásai a paraszti életmódtól a jelenkori fogyasztói kultúráig.

Népdalénekes-néprajzosként sokat foglalkozott a tisztaság és tisztálkodás népdalokban való megjelenésével, szimbolikájával, valamint a történeti tárgyú népdalokkal is (ezekből neves művészek közreműködésével CD-ket is szerkesztett). Kedvenc témáiról rendszeresen tart interaktív, diavetítéssel, élőzenével egybekötött előadásokat minden korosztálynak.

A fehérvári előadásra népdalénekeseket, zenészeket, tanáraikat és más érdeklődőket is várnak, de előzetes bejelentkezés szükséges május 10-ig a [email protected] címen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában