történelem a javából!

2019.07.08. 07:05

Négyszáz program a Királyi Napokon

Szombaton újra vonultak az óriás­bábok. Géza fejedelem, Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre integetett hatalmasan a Fő utca közönségének. Előtte sajtótájékoztatón számoltak be a több száz szervezőt, résztvevőt képviselő ötök a Királyi Napok programjairól.

Majer Tamás

Szombatonként hétről hétre bejárják majd a Fő utcát az Árpád-házi bábok Fotó: Nagy Norbert

A Vörösmarty Színház előtt megtartott tájékoztatóra sok járókelő is odasereglett. Érdekli a fehérváriakat az augusztusi programkavalkád. Kár, hogy nem volt kihangosítás. Azonban már elkészült a 11 napos rendezvény eseményeit lajstromba szedő programfüzet, benne a 400 megnézhető, átélhető produkció részletei.

Augusztus 11-én startol a néptáncfesztivál

– A legrangosabb, a legszínesebb és a legszínvonalasabb történelmi fesztiválja ma a magyaroknak a Székesfehérvári Királyi Napok! – jelentette ki Cser-Palkovics András polgármester. A tájékoztatón Hámori János, a 30 éves Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar vezetője örömmel közölte, idén végre ők is benne lesznek a Királyi Napokban. Augusztus 10-én ugyanis fúvószenekari fesztivál lesz a belvárosban, 4 együttes lép fel. Ruff Tamás, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar képviseletében a VII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Találkozót ajánlotta, ez augusztus 16-án jön. Szikora János színházigazgató a koronázási szertartásjátékról beszélt. Idén IV. Béla fejére kerül a korona; augusztus 17-én, 18-án és 19-én. IV. Béla a tatárjárás után újraépítette a megszűnés szakadéka felett tántorgó Magyar Királyságot. Fiával, a későbbi V. Istvánnal folytatott harcai is megelevenednek a színházi előadásban.

Szombatonként hétről hétre bejárják majd a Fő utcát az Árpád-házi
bábok Fotó: Nagy Norbert

A címszereplőt Lábodi Ádám, feleségét, Laszkarisz Máriát Kubik Anna testesíti meg.

Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa többek között kiemelte az augusztus 9-i, Városház téri fesztiválnyitányt. Dramatikus történelmi játékra számíthatunk táncosokkal, zenészekkel. Eljönnek majd az óriásbábok is. Akik már ­21-en vannak! IV. Béla és lánya, Szent Margit bábmása készült el erre az évre.

Végül, de nem utolsósorban: augusztus 11-én startol a 24. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál. Brazil, kanadai, kolumbiai, indonéz, macedón, szlovák, tajvani és török tánccsoporttal is találkozhatunk a házigazda Alba Regia Táncegyüttes, illetve a Debreceni Hajdú Táncegyüttes és a Szinvavölgyi Néptáncműhely mellett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában