Megszentelték a kalácsot és a koljivót

2019.07.08. 07:40

V. Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Nap és Iván-napi búcsú a Rác utcában

Vasárnap tartotta az V. Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Napot, illetve az Iván-napi búcsút a szerb nemzetiségi önkormányzat a Rác utcában.

Majer Tamás

A budakalászi Ruzmarin FolkStars tagjai is felléptek Fotó: Pesti Tamás

A program egy hagyományhoz, a fehérvári szerb búcsúhoz kapcsolódik, amely a régi ortodox kalendárium szerint Keresztelő Szent János napján van. (Keresztelő Szent János a fehérvári templom patrónusa, a szerbek nyelvén Szent Iván. A régi ortodox naptár 13 napos eltérése miatt ünnepeltek most.) A szervezők emlékeztették az egybegyűlteket, több mint két évszázada ünnepli mindezt a fehérvári és a környéken élő szerb közösség. Délelőtt ünnepi püspöki szentmisét, illetve kalács- és koljivoszentelést tartottak. Utóbbi főtt búza darálva, cukorral, dióval, fahéjjal, mazsolával, citrommal ízesítve, főtt mandulával díszítve.

A budakalászi Ruzmarin FolkStars tagjai is felléptek Fotó: Pesti Tamás

Nemcsak szerb nemzetiségű fellépők vettek részt a búcsún. Mások mellett felléptek a Be­loianniszi Görög Kulturális Egyesület ifjú tagjai, a budakalászi Ruzmarin FolkStars képviselői, vértesacsai, illetve vértesboglári német nemzetiségű táncosok, a devecseri Flare Beás együttes, a fehérvári Zorba Görög Néptáncegyüttes is.

Az ínyencek megkóstolhatták a szerbek kedves ételét, a csevapot. Mint azt Tóth Dávid szakácstól megtudtuk, a csevap többfajta húsból áll, erősen és pikánsan fűszerezve. Szénen kell kisütni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában