a nemzeti összetartozás jegyében

2020.09.29. 07:20

Tűzzománcok és gyertyák – Kiállítás nyílt Mányon

A nemzeti összetartozás jegyében nyílt kiállítás a polgármesteri hivatal dísztermében Elekes Gyula tűzzománcalkotásaiból és Vincze Zita egyedi gyertyáiból. A trianoni békediktátum igazságtalansága ellenére a kapcsolódási pontokat keressük, hangzott el többször a tárlatmegnyitón.

Zsohár Melinda

Vincze Zita gyertyadíszítő alkotásait Tessely Zoltán és L. Simon László is megcsodálta

Fotó: Tót Rózsa

Az erdélyi Elekes Gyula a járványszabályok miatt nem jelenhetett meg Mányon, munkái érkeztek meg Székelyudvarhelyről, a kiemelkedő művész üzenetét hordozva. Ugron Zoltán polgármester és Tessely Zoltán, valamint L. Simon László országgyűlési képviselők is fontosnak tartották a bensőséges hangulatú kiállításon a részvételt.

– Mi, a bent rekedtek, s ők, az elszakítottak… – utalt Tessely Zoltán a száz éve fájó sebre, hiszen Erdély, Székelyföld, a magyarok, székelyek és az anyaországiak között száz éve feszül az országhatár, ami most éppen nem politikai okok miatt akadály. De akadály.

– Mindenki maszkot visel, elfogadtuk és betartjuk a kormány által hozott rendelkezéseket – hangsúlyozta Tessely Zoltán megnyitójában.

L. Simon László rövid művészettörténeti előadást rögtönzött Elekes Gyula különleges képeiről, megerősítvén, hogy pontosan értjük itt és ott a képeken megjelenő alakok, színes, égetett-festett allegóriák üzenetét. Egy a nyelvünk, közös a szellemi örökség, s a vizuális formanyelv is összeköt bennünket, mondta. A tűzzománc nagyon régi iparművészeti módszer, s Elekes a legmagasabb szinten alkot e műfajban. Képei ősi technikával készülnek, az ősmagyar és a keresztény jelképek, legendák megjelenítésével idéznek a nézőben érzéseket, gondolatokat, ám a legmodernebb formanyelven. Alapvetően női arcok sejlenek ki a varázsos színekből, szentek, a régi paraszti világ asszonyai ismerhetők fel stilizáltan a néhol szürreális, olykor absztrakt, máskor alig jelzésszerű módon felbukkanó kompozíciókból. A szkíták, a csodaszarvas, Szűz Mária – ősi és Szent István óta gyakorolt keresztény hitünk összeolvadt lelkünkben az ezer év alatt, Elekes Gyula ezt is egyértelműsíti.

Vincze Zita gyertyadíszítő alkotásait Tessely Zoltán és L. Simon László is megcsodálta
Fotó: Tót Rózsa

Vincze Zita gyertyadíszítő kézműves művész önvallomása szerint Mány a szülőfaluja, Bicske a szülővárosa – ez a fajta kettős lokálpatriotizmus jellemzi őt. Gyökerei Mányhoz kötik, Bicskén nevelkedett, ám most ismét a községben lakik, közéleti tevékenysége, kiállításai a helybéliség szeretetével történnek. Kovácsoltvas gyertyatartókat tervezett és készíttetett nagyméretű gyertyáinak, amelyeken a nemzeti szimbólumok, a magyar népművészeti formakincs elemei jelennek meg általa. Simon András egyvonalas rajza a betlehemi jelenetet ábrázolja, kifejezetten a művész személyre szóló engedélyével rajzolta rá Zita a hófehér gyertyára az ismert művet. A gyertyát elégetjük, fénye-lángja tölti be küldetését, ha eltűnik. A tűzzománcképek és az ellobbanó gyertyák „rokonsága” oly egyértelmű, mint az erdélyi művész és az anyaországiak vérbeli-lelki rokonsága.

Illés Richárd zenész-tanár megindító dala és zongorajátéka emelte a kis ünnepség rangját, még inkább összekapcsolta a megjelenteket. S a pandémia különös élménye: maszkban énekelték a Székely himnuszt, a lélegzeteknél be-beszippantva a puha anyagot. Ám a szemek, a tekintetek még hangsúlyosabban árulkodtak az elrejteni sem szándékozott, mély érzésekről, a nemzeti összetartozásról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában