csatlakozott a Fehérvári nagyjaink éremsorozat tagjai sorába

2020.10.08. 07:30

Apponyi Albert mint a „nagy fehérvári” is éremre került

Nyolcadikként Apponyi Albert csatlakozott a Fehérvári nagyjaink éremsorozat tagjai sorába.

Majer Tamás

Cser-Palkovics András polgármester Csóka Ferenctől kapta meg a Pro Numismatica-emlékérmet

Fotó: Simon Erika

Székesfehérvár egykori országgyűlési képviselője, Hóman Bálint után. Az egykori polgármester, Csitáry G. Emil után. A város egykori diákja, „az anyák megmentője”, Semmelweis Ignác után. Fehérvár szülötte, az építész, Ybl Miklós után. Egy másik egykori helyi diák, a Szózat költője, Vörösmarty Mihály után. Fehérvár volt kanonokja, az esztergomi érsekké lett Simor János után. A koronázóvárosban gyerekeskedő, majd meghatározó kultúrpolitikussá vált Klebelsberg Kuno után. Fejér vármegye és Székesfehérvár egykori főispánja, Károlyi József után.

Nyolcadikként Apponyi Albertet találta méltónak arra a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete (MÉE) Fejér Megyei Alba Regia Szervezete, hogy bevegye a „Fehérvári nagyjaink” éremsorozat tagjai sorába. A párizsi magyar békedelegációt vezető Apponyi Albert díszpolgára a városnak, mely címet 1920. május 27-én szavaztak meg, s október 30-án adták át számára a döntéshozók.

Cser-Palkovics András polgármester Csóka Ferenctől kapta meg a Pro Numismatica-emlékérmet
Fotó: Simon Erika

Igari Antal, az éremgyűjtők helyi elnöke mutatta be az érmet. Előlapján Apponyi portréja látható, háttérben a rabló politikusok és a szétszabdalt Magyarország. Az érem hátlapján büszkén lobog a magyar zászló a fehérvári Országzászló téren.

Az éremgyűjtők összejövetelén Cser-Palkovics András polgármester a MÉE országos elnökétől, Csóka Ferenctől kapta meg a Pro Numismatica-emlékérmet, illetve egy aranyfokozatú támogató oklevelet is – köszönetképpen a helyi éremgyűjtők támogatásáért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában