Frissen Fejérből

2021.04.13. 07:25

Online rendezték meg a Költőnk és kora döntőjét

A világhálón tartották meg a Költőnk és kora című, középiskolás csoportoknak hirdetett irodalmi vetélkedő döntőjét.

Baráth Eszter

Pár éve még A Szabadművelődés Háza adott otthont a versenynek

Fotó: Archív / Pesti Tamás (FMH)

A Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Tarsoly Ifjúsági Egyesület immár harmincadik alkalommal hirdette meg a Költőnk és kora című vetélkedőt, melyre olyan 4 fős középiskolai csapatok jelentkezését várták, akik mélyebben beleásták magukat József Attila munkásságába, életébe, korába, irodalomtörténeti jelentőségébe és hatásába.

A nevezett csapatok a megmérettetés első fordulójában internetes játék keretein belül adhattak számot tudásukról főként versismereti, irodalom- és kortörténeti kérdésekkel, valamint József Attila életével, kortársaival kapcsolatban.

A zsűri döntése alapján a legtöbb pontot elért csapatok kerülhettek a döntőbe, amelyet ezúttal az online térben tartottak. Hétfőn délelőtt a második és egyben utolsó fordulóba jutott hét csapat diákjai, valamint a zsűri tagjai, a vetélkedő moderátora és szervezői videóhívás segítségével bonyolították le a megmérettetést, melyet élő közvetítésen keresztül bárki követhetett, és a videómegosztó portálon vissza is nézhet.

Pár éve még A Szabadművelődés Háza adott otthont a versenynek
Fotó: Archív / Pesti Tamás (FMH)

A döntőben három feladatot kellett teljesíteniük a versenyzőknek. Első körben minden csapat egy-egy verset mutatott be prezentáció formájában, majd három kép alapján kellett kitalálniuk, melyik József Attila-versről lehet szó, végül pedig a költő egy választott versét kellett elmondaniuk.

A zsűrit Sipos Veronika, Schmidt Flóra Szonja, Herker Éva és Pribékné Nényei Annamária alkották, akik minden fordulóban összetett szempontok alapján pontozták a csapatokat. A végső pontszámok alapján a megmérettetés harmadik helyezettje a Móri Táncsics Mihály Gimnázium csapata lett, a második helyen a Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium diákjai végeztek. A Költőnk és kora képzeletbeli dobogójának tetejére pedig a Székesfehérvári SZC Bugát Pál Technikumának csapata állhatott. Az első három helyezett könyvutalványt és könyvcsomagot kap jutalmul.

A zsűri elnöke, Sipos Veronika az eredményhirdetés során jelentette be a különdíjas diákokat is, így a Lázadó Attilkák nevű csoport Tóth László-díjjal zárhatta a versenyt, amit a zsűri azért nekik ítélt, mert mai szemmel és a csapat tagjai által látott társadalom vonatkozásában is vizsgálták, értelmezték József Attila munkásságát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában