Frissen Fejérből

2021.09.10. 08:00

Élet a pirospaprika előtt – Berendezett jurta vár a felcsúti faluház udvarán

Az Árpád-kort idéző kiállítást szervez az önkormányzat a régmúlt iránt rajongó, s a kutatások mellett elkötelezett civil szervezetek együttműködésével a Faluházban.

Zsohár Melinda

Cserkuti János alapító és Zengővári Zoltán kurátor, amatőr történészek az egyik kalandtáborukban 2019-ben

Fotó: CsJ archív

A kissé bonyolult és hosszú nevű Országos Település és Múltkor Kutató Hagyományőrző Alapítvány 2017-től működik, ahogyan a Felcsúton élő alapító, Cserkuti János mondja: csöndesen.

Szenvedélye a történelem, ráadásul a gasztronómia, a szeptember 13-án, 18 órakor nyíló kiállításon izgalmas élményekkel szolgának majd. Felállítanak egy igazi jurtát, Árpád-kori eszközökkel berendezve. Korabeli ruhát öltött elóadók invitálnak történelmi időutazásra, s Élet a pirospaprika előtt címmel ősmagyar ételeket készítenek kínálásra.

Cserkuti János alapító és Zengővári Zoltán kurátor, amatőr történészek az egyik kalandtáborukban 2019-ben
Fotó: CsJ archív

A felcsúti alapítványosokhoz csatlakozott a Bendegúz Vére Hagyományőrző és Íjász Egyesület, valamint a Múltunk és Jövőnk Egyesület. Őseink útján, az elveszett falu nyomában címet viselő kiállítás helyszíne a község egyik legszebb régi háza, amely egyben helytörténeti gyűjteményként is szolgál. Több idősíkon való kalandozás ígérkezik az esemény kapcsán, interaktív beszélgetésekkel és videókkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában