Mandalakészítés

2023.09.02. 18:00

A világegyetem egy körszimbólumban - a gárdonyi kiállításon

Nem csak szemügyre vehették, de ki is próbálhatták a mandalakészítés csínját pénteken este a gárdonyi Nemzedékek Háza látogatói.

S. Töttő Rita

Fotó: Ódor Balázs

Kistarcsáról érkezett Nagy Árpádné Orosz Julianna – nyugdíjas közgazdász - mandalakészítő pénteken este a Nemzedékek Házába, ahol főként gyógyító mandaláival mutatkozott be a velencei-tavi közönségnek az alkotó. A kiállításon káprázatos, részletes és színes művek láthatók, melyekhez információkat is kap a látogató.

Fotó: Ódor Balázs

Kiderül például, hogy nem csak a formáknak, de a színeknek is fontos jelentésük van a mandalák világában. A mandala egyébként a szanszkrit nyelvből származik, s kört, korongot, ívet jelent, továbbá a buddhista, hindu kultúrában a hívőket segíti a világegyetem átváltozásának folyamatában.

A tárlaton megtudhatják a látogatók, hogy a barna szín az állhatatosságot, a bíbor a bölcsességet, a fehér a megvilágosodást, a fekete az újjászületést, a kék az elégedettséget, a lila a mértékletességet, a narancs az életerőt, a pirosa hatalmat, a rózsaszín az érzékenységet, a sárga az intelligenciát, a szürke a hűséget, a zöld pedig a nyugalmat szimbolizálja a mandalában. Találhatóak benne csillag, harang, kör, négyszög, szív és virág formák is, melyek mindegyikének szintén külön jelentése van.  

Fotó: Ódor Balázs

A művész a megnyitót követően mandalakészítő workshopra is invitálta a vendégeket, akik megismerhették a szimbólum alapvető készítési technikáit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában