Beérett a munka gyümölcse

2024.03.06. 15:00

Országos döntőbe jutottak a fehérvári és martonvásári tehetségek

A Táncpedagógusok Országos Szövetsége által megrendezett XXXIII. Országos Táncművészeti Fesztivál paksi elődöntőjében a Dance Studio Nagy-Kuthy székesfehérvári és martonvásári növendékei az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megmérettették magukat. Az eredményekről és az idei esztendő további terveiről Nagy-Kuthy Zoltánt kérdeztük.

Héjj Vivien

Az ifjú tehetségek a rangos megmérettetés paksi elődöntőjéből bejutottak az fővárosi döntőbe

Fotó: Vadász Gabriella

Az ország legrangosabb szakmai versenyén idén is részt vettek a Dance Studio Nagy-Kuthy növendékei. A Táncpedagógusok Országos Szövetségének megmérettetésén ismét bizonyítottak a fehérvári és a martonvásári tehetségek.

– Bartók Béla azt mondta: "Lovak versenyezzenek ne Művészek!" – erre a mondatra minden verseny előtt emlékeztetjük a növendékeinket. Rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy egyedüliként a lekülönbözőbb táncstílusokban mérettetjük meg magunkat a klasszikus balettől a modern táncon át, a jazz tánctól a kortárs táncig, ezzel bizonyítva növendékeink sokoldalúságát a táncművészeti stílusok területén. Ami még ennél is fontosabb számunka, az az iskolánk filozófiája: mi egy csapat, egy közösség vagyunk, akik egymásért, a másikért táncolnak. Ezt a filozófiát szeretnénk megvalósítani a fellépéseink során – fogalmazott Nagy-Kuthy Zoltán a tánciskola vezetője, aki arról is beszélt, a favorizálást elkerülve, sosem indítják növendékeiket egyéni kategóriákban, a különböző táncstílusokban kizárólag nagycsoport kategóriában neveznek.

A táncstúdió növendékei különböző táncstílusok előadásával mutatják meg tehetségüket és sokoldalúságukat
Fotó: Kis László

– Ezzel természetesen sok tekintetben nagyon megnehezítjük a saját dolgunkat, hiszen egy növendéket felkészíteni egy versenyre, koreográfiát készíteni neki sokkal könnyebb, mint egy 22 fős csoportot. A sok közül talán egyetlen példával tudnám legjobban szemléltetni mekkora a különbség a szóló és a csoportos felkészítés között: több hónap megfeszített munkába kerül az, hogy a növendékeink – még a kilenc évesek is – a koreográfiai elemeket egyszerre óramű pontossággal valósítsák meg. Számunkra rendkívüli büszkeség az, amikor látjuk, hogy nagycsoportjaink hosszú hónapokig tartó munkája beérik, és a színpadon közösen, mosolyogva, magabiztosan adják elő mindazt, amit megtanultak. Ezeket a közösségi élményeket, tapasztalatokat később az élet bármely területén kamatoztathatják, miközben megszeretik a táncművészetet is – magyarázta Nagy-Kuthy Zoltán, aki feleségével, Kuthy Mercedes-szel közösen készíti fel a növendékeket a megmérettetésekre.

Az elkövetkező időszak terveiről a tánciskola vezetője elmondta, kizárólag magas színvonalú, szakmai zsűri által pontozott versenyeken vesznek részt.

– Növendékeink következő megmérettetése Budapesten, a patinás Berczik Sára Emlékversenyen lesz, majd ezek után készülünk a Táncpedagógusok Országos Szövetsége által rendezett budapesti döntőre, ahova nagy örömünkre minden számunkkal bejutottunk. Ezen kívül meghívást kaptunk különböző rendezvényekre, ahol megmutathatjuk nagycsoportjaink tehetségét és sokoldalúságát. Már javában készülünk a június 23-i év végi gálánkra, amit a Pesti Magyar Színházban tartunk – beszélt a közeljövő terveiről a táncstúdió vezetője, aki hozzátette: A Magyar Táncművészeti Egyetem Vidéki Tehetségcentrumának növendékei már az év végi vizsgájukra készülnek, melyet az egyetem mesterei előtt, majd az intézmény nagyszínpadán is bemutathatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában