Nyár esti Boogie Woogie

2024.06.22. 16:00

Zenei időutazás Székesfehérvár belvárosában (videó)

Kellemes hangulatú belső udvar, árnyas fák alatt jeges víz szürcsölgetése, igényes zenei produkcióval kísérve. Egy tökéletes nyári este összetevői.

Bokányi Zsolt

Egymásra hangolódva

Fotó: NAGY NORBERT

A nyári kánikulát még forróbb hangulatúvá varázsolta pénteken este a Dr. Jazz Duó műsora, a Szent István Művelődési Ház udvarán. Az árnyas udvaron, hűsítő jeges vízzel megterített asztalok mellett élvezhette a közönség a zenei időutazást. És bár a formáció nevében ott szerepel a Jazz kifejezés, a repertoár inkább Blues, Swing és természetesen Boogie Woogie dalokból állt, jazz motívumok megjelenítésével. A két muzsikus több mint egy órás műsorára kimondottan sokan érkeztek, és egy igazán hangulatos, magas zenei minőséget produkáló est részesei lehettek.

Az igényes zene vizuális megjelenítése
Fotó: NAGY NORBERT

A Dr. Jazz Duo a hagyományos jazz területén alkotó különleges formáció. Tóth Gábor zongorista és Bágyi Balázs dobos kettőse. A swing, a blues, a stride piano és a boogie műfaja jellemzi repertoárjukat, amelynek gerincét Tóth Gábor saját szerzeményei adják, sok-sok improvizációval fűszerezve. Beszédes számcímek, pergő ritmusok, szépséges melódiák és fergeteges boogie jellemzik játékukat. 2021-s megalakulásuk óta számos – igen sikeres – koncertet adtak. A formáció lassan öt éve visszatérő vendége a művelődési intézménynek, így sok zenerajongó örömére, biztos hogy nem ez volt az utolsó előadásuk ezen a helyszínen, így aki lemaradt a péntek estéről, talán egy későbbi időpontban részese lehet majd a boogie woogie élménynek.

A boogie-woogie zene gyökerei a country és a western muzsika mellett a blues, és az 1940-es években lett igazán népszerű. Jellemzője a szabályos basszus kíséret a zongorán, melyet a bal kéz játszik, és a jobb kézzel játszott trillák és díszítések. Szigorúan véve nem szóló zongorastílus, szokták használni ének kíséreteként, illetve szólóként nagyzenekarban és kis jazz-együttesekben. A boogie-woogie eredete bizonytalan, de az USA déli államainak kocsmáiban játszott nyers zene hatása kétségtelen. Clarence Williams szerint a stílust elsőnek egy texasi zenész, George W. Thomas játszotta. Thomas 1916-ban publikálta az egyik legelső kottát ("New Orleans Hop Scop Blues") boogie-woogie basszus kísérettel. A zenei stílus minden bizonnyal széles körben elterjedt volt a fakitermelő táborokban éppúgy, mint minden egyéb munkahelyen, ahol nagy számban dolgoztak feketék, egészen az északi afro-amerikai közösségekig, mint például Chicago.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában